EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ευθύνες στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας της καταγγελίες περί «παράλληλου» συστήματος καταγραφής κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για Χωροταξικά και Πολεοδομικά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εγκληματική ανικανότητα» ενώ μίλησε για «ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη» καθώς και για «μια αποκρουστική έλλειψη ενσυναίσθησης για τα όσα περνούν σήμερα οι Έλληνες πολίτες»

Αναφέρθηκε εκτενώς στη βόλτα του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή στην Πάρνηθα και την φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας σημειώνοντας ότι «Συμπεριφέρεστε σαν να ζείτε σε άλλο κόσμο, δίνετε την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε άλλο σύμπαν. Είτε το κάνετε γιατί δίνετε χρήμα στα ΜΜΕ και έχετε διαμορφώσει μία ασυλία, είτε το κάνετε γιατί σας έχει καταλάβει το σύνδρομο της αλαζονείας ή γιατί γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τα προβλήματα των πολιτών».

Επίσης αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός τον είχε κατηγορήσει ότι «δεν έχετε μία κουβέντα για την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα» για να προσθέσει: «…Και λίγες μέρες μετά εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να σπάει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα και να κάνει χαβαλέ με πολίτες που βρήκε στην Πάρνηθα. Και να κάνει μοτοκρός, να δανείζεται μηχανή. Αυτή είναι η εικόνα του πρωθυπουργού… Αρκεί να μη το παίζουν τα δελτία των οκτώ με το να παίρνετε τηλέφωνο στα κανάλια…»

«Το χειρότερο» συνέχισε «δεν είναι πως ο πρωθυπουργός έσπασε την καραντίνα. Το χειρότερο είναι ότι αντί να πείτε ένα συγγνώμη, βγήκατε από πάνω. Μας είπατε ότι έσπασε την καραντίνα όχι γιατί είναι αναίσθητος ή μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, αλλά γιατί είσαστε μία κυβέρνηση γεμάτη Λουδοβίκους και Μαρίες Αντουανέτες. Δεν είσαστε κυβέρνηση των Αθηνών αλλά των Βερσαλιών… Οι εικόνες αυτές εξοργίζουν τους πολίτες που βιώνουν έναν ιδιαίτερο αυταρχισμό».

Στη συνέχεια κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής περιστατικά με αυστηρά πρόστιμα σε πολίτες που παραβίασαν τα μέτρα και ρώτησε: «Θα ζητήσετε μία συγγνώμη από τους ανθρώπους που τρώνε πρόστιμο;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε «το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων πέρα από αυτό της ΗΔΙΚΑ, που συνέχισε να λειτουργεί» και καταλόγισε ευθύνες: «…αυτή η παράλληλη καταγραφή των κρουσμάτων, οδήγησε αναπόφευκτα σε ένα πρωτοφανές μπάχαλο, με αποτέλεσμα τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων οι επιστήμονες κλήθηκαν να αποφανθούν, να είναι απολύτως αμφισβητήσιμα τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τη χρονικότητα».

«Η χώρα μας» είπε «καταγράφει καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες και μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν αδιαφάνεια και ελλιπή ή καθυστερημένη ενημέρωση… Αλλά τα μέλη της επιτροπής μιλάνε, λένε δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Ακόμα και οι υπουργοί μιλάνε, λένε πέσαμε έξω. Αλλά και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, ακούω, μιλάνε, και λένε ότι το μπάχαλο στο άνοιγμα του τουρισμού κόστισε βαριά. Όλοι παραδέχονται τα κυβερνητικά λάθη. Εκτός από σας και την αυλή του Μαξίμου… Που επιμένει να κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα, και πρακτικά λέτε στον κόσμο, κρατήστε την ανάσα σας μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Και με το μόνο που ασχολείστε είναι μην τυχόν και χαλάσει η εικόνα σας».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε διαφάνεια επισημαίνοντας πως «απαιτούμε λοιπόν να δώσετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής και καταθέτουμε σχετική τροπολογία ώστε αυτό να γίνει άμεσα. Κρίνονται ανθρώπινες ζωές, όσο εσείς προσπαθείτε να προστατέψετε την πολιτική σας καριέρα. Αν δεν έχετε να φοβάστε τίποτα από τα όσα αναφέρουν τα πρακτικά και όντως κάνατε ό,τι σας είπε η Επιτροπή, τότε πεδίο δόξης λαμπρό. Αποδείξτε μας ότι άδικα είμαστε καχύποπτοι. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι θα αποκαλυφθεί μια πολύ σκληρή αλήθεια, ενός πρωθυπουργού που αγνοεί επιδεικτικά την επιστήμη για χάρη των πολιτικών του επιδιώξεων, και μάλιστα ενός πρωθυπουργού που στα δύσκολα είναι έτοιμος να πετάξει στην πυρά όλα τα μέλη της Επιτροπής για να σωθεί ο ίδιος».

Κατέθεσε δε τροπολογία για τις απλήρωτες εφημερίες σε γιατρούς του ΕΣΥ. «Καταθέτουμε λοιπόν τροπολογία ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1.7.2020 και έως και σήμερα καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου των πρόσθετων εφημεριών… Καθώς επίσης και την αναστολή του περιορισμού του 9% στο ποσοστό πρόσθετων εφημερίων από σήμερα μέχρι τα τέλη Μαρτίου με σκοπό την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών προστασίας υγείας από την μετάδοση του κορονοϊού Covid-19».

Τέλος ο κ. Τσίπρας ζήτησε «δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία».

Κριτική και για την ενεργειακή – χωροταξική πολιτική

Κριτική στην κυβέρνηση και για την ενεργειακή – χωροταξική της πολιτική αλλά και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία,

Απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηδάκη είπε: «Πάλι νομοθετείτε για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας, γιατί βάζετε ξανά στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, τη μικρή ιδιοκτησία, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Κάνοντας απολογισμό είπε:

«Τους τελευταίους 17 μήνες έχουμε αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία της ενεργειακής πολιτικής: Αυξήσεις αντί για σταθερές τιμές ρεύματος. Ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας (υπερκέρδη προμηθευτών εν μέσω πανδημίας) και επιπλέον αυξανόμενο κύμα αποκοπών ρευματοδότησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις λόγω πανδημίας. Έλλειμμα αντί για πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Απώλεια αντί για διατήρηση δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, φυσικό αέριο αντί από ΑΠΕ και προσπάθεια αναδιανομής επ΄ ευκαιρία της κλιματικής μετάβασης. Βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο».

«Επενδύσεις από λίγους για λίγους -αντί για ενίσχυση του πλουραλισμού στην παραγωγή- με την υποβάθμιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αφού με νομοθετικές αλλαγές εις βάρος των Κοινοτήτων πάγωσε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια η θητεία σας στο υπουργείο ήταν θεαματική. Καταφέρατε σε τόσο λίγο χρόνο να επιφέρετε τόσο πολλά αρνητικά επιτεύγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να σας ξεπεράσει» ανέφερε και επισήμανε:

«Η πρώτη σας πράξη, βέβαια, ήταν να αυξήσετε τα τιμολόγια της μεγαλύτερης της ΔΕΗ. Την παρουσιάσατε ως δήθεν μοναδική λύση για τη «σωτηρία της ΔΕΗ». Έτσι όμως ξέραμε κι εμείς. Αυξήσατε το κόστος ηλεκτρισμού για τους πελάτες της ΔΕΗ κατά 20%, περίπου, και επιβαρύνατε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρηματίες, με περίπου πεντακόσια εκατ. ευρώ ανά έτος».

«Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» σύμφωνα με το Αλέξη Τσίπρα  «ώθησε τους συνεπείς της πελάτες σε «φυγή» προς τους ανταγωνιστές της και διατήρησε υψηλά τα κέρδη των ανταγωνιστών, αφού η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Αποτέλεσμα των επιλογών σας είναι η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η λειτουργία ενός καρτέλ στην εμπορία ενέργειας που δεν επιτρέπει στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών. Η στρέβλωση του ανταγωνισμού εν μέσω πανδημίας έδωσε τιμές λιανικής έως και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική».

«Τελικά» είπε «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν, βάσει των στοιχείων της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ακριβότερο ρεύμα κατά 8,38% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, περνώντας αρκετές χώρες στην σχετική κατάσταση»

Μάλιστα υποστήριξε ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνου, όμως, που ανακοίνωσε προχθές η ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις του τιμολογίου της, και όχι σε νέες αυξήσεις. Μειώσεις που θα συμπαρασύρουν αντίστοιχες μειώσεις και στα τιμολόγια των υπόλοιπων/εναλλακτικών παρόχων, προς όφελος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά».

Και κατέληξε λέγοντας πως «Γιατί δε το λέτε ανοιχτά; Η μόνη επιχειρηματικότητα που σας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, της μίζας, της διαπλοκής και της δοσοληψίας. Αυτή την επιχειρηματικότητα την ευνοείτε, όπως θα αποδείξω παρακάτω με τις διατάξεις που εισάγετε και αφορούν τον χωρικό σχεδιασμό. Την υγιή επιχειρηματικότητα, τη «πράσινη» επιχειρηματικότητα την έχετε γραμμένη εκεί που δε πιάνει μελάνι. Αλλά αυτή είναι η αξιοπιστία σας».

 

«Ψέμα. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Γιατί μέσα από το νομοσχέδιο επιτρέπεται η δόμηση στα μεγάλα τεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων και μάλιστα αυξάνει και τους συντελεστές δόμησης σε κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Δίνετε μάλιστα περίοδο χάριτος, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες στις περιοχές εκτός σχεδίου, να χτίσουν με έκδοση άδειας σε 2 χρόνια και δόμηση στα επόμενα 4 χρόνια, με απειλή απαγόρευσης δόμησης μετά. Μέσα στη κρίση την οικονομική να βγάλουν άδειες και να χτίσουν; Σκοπός σας είναι να εξωθήσετε τους ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους» ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε:

Σε ότι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση είπε ότι «κλείνετε το μάτι σε 5-10 μεγάλους ομίλους για να κάνουν δουλειές εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Λέτε, βάλε τα χρήματα για την επένδυση, χτίσε ξενοδοχεία 15.000 και πλέον τετραγωνικών και πουλώντας τα σπίτια που θα αποτελούν το 40% της έκτασης, θα βγαίνει το κόστος της επένδυσης».

«Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρχει θέμα κωλυσιεργίας χρίζετε τον εαυτό σας και υπερπολεοδόμο» είπε ασκώντας κριτική στον κ. Κωστή Χατζηδάκη σημειώνοντας πως «παίρνετε την αρμοδιότητα να εκδίδετε και τη χωρομέτρηση και την αδειοδότηση και τα συμβούλια αμφισβητήσεων και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλα αυτά στο γραφείο σας. Πόσο θα κοστίζει αυτό είναι άλλη ιστορία. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα»

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: