Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση κατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στην Ολομέλεια στο πλαίσιο του αιτήματος του πρωθυπουργού για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης εξασφαλίζοντας 151 ψήφους.

«Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την εμπιστοσύνη που έλαβε η κυβέρνησή του.

«Σε μια κυβέρνηση», υπογράμμισε, «που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών».

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρείχαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπυρίδων Δανέλλης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: 77 βουλευτές της ΝΔ, (ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε) οι 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, 5 βουλευτές του Ποταμιού και οι 5 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, 6 αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ την έδωσαν 4: η Έλενα Κουντουρά (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ), ο Βασίλειος Κόκκαλης (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ), ο Σπυρίδων Δανέλλης (προερχόμενος από το Ποτάμι) και η Κατερίνα Παπακώστα.

Συνολικά, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 148 βουλευτές.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη.

Ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που πρόβαλε για να κρυφτεί από την ιστορική ευθύνη και τον κάλεσε σε ντιμπέιτ για το Σκοπιανό, σε οποιοδήποτε κανάλι (ακόμα και στο ΣΚΑΙ).

Ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΞ έλαβε από την ΦΥΡΟΜ τη ρηματική διακοίνωση για την ολοκλήρωση των ενεργειών της  για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε αυτή παρέχονται  χρήσιμες διευκρινήσεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο, καθώς όπως είπε, ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας και διευκρινίζεται ότι η γλώσσα των γειτόνων μας ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, τόνισε.

Καλοδεχούμενο το ντιμπέιτ, καλοδεχούμενες και οι εκλογές, ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλοι της Πειραιώς, σημειώνοντας ότι ζητεί ντιμπέιτ αυτός που χάνει.

Από την κάλπη αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε και χαμένος και καμένος, υποστήριξε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να ζητήσει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό, σημείωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, υπογράμμισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος  Θεοδωράκης. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, για να επανεξετάσει τη θέση του έναντι της Συμφωνίας.

Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Με 151 «ΝΑΙ» η κυβέρνηση Τσίπρα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης- Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση (video)

Μοιράσου το άρθρο: