Αν.Ξανθός: Αδιέξοδη η γραμμή των διαγνωστικών-Δεν επιτρέπεται επιβάρυνση πέραν της συμμετοχής(video)

Ανοίγουν την Πέμπτη τα διαγνωστικά κέντρα μετά την απόφαση που πήρε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να τροποποιήσει τη μορφή των κινητοποιήσεων, καλώντας τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ να πληρώνουν για τις εξετάσεις το 85% του κόστους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα απο τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα πληρώνουν όπως αποφασίστηκε το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην ΕΡΤ διευκρίνισε ότι δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο και πως δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις του ΕΟΠΠΥ η επιστροφή αυτής της επιβάρυνσης στους ασθενείς ενώ κατήγγειλε σκοπιμότητες εκ μέρους συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τα διαγνωστικά εξαιρούν από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων τις ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, όπως καρκινοπαθείς κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι αυξήθηκε η διαγνωστική δαπάνη πέρυσι, το 2018 και λόγω του ότι ο προϋπολογισμός είναι κλειστός την υπέρβαση αυτή την επιβαρύνονται τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων καθώς όπως είπαν, υπήρχαν νομικά ζητήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε πει ότι παρουσιάστηκε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων με βάση την οποία εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση για το 2019 ενισχύεται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος. Οπως έγινε σαφές για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η βουλή έχει κλείσει. “Δεν είναι δυνατό σε μια προεκλογική περίοδο να χρησιμοποιείται ως αίτημα αιχμής μια τέτοια διεκδίκηση”σημειωσε ο κ. Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός μιλώντας στην εκπομπή Άλλη Διάσταση της ΕΡΤ έκανε λόγο για ναρκοθέτηση της διάθεσης συμβιβασμού με τα διαγνωστικά κέντρα από τις μεγάλες αλυσίδες.

“Έχουμε επεξεργαστεί ένα τρόπο δικαιότερης κατανομής της υπέρβασης και κάποιοι διαισθάνονται ότι θα θιγούν περισσότερο και για αυτό ναρκοθετούν αυτήν την παρέμβαση και εμποδίζουν μια συναινετική λύση” τόνισε.

«Αυτό το οποίο εισηγούνται να πληρώνει ο ασθενής και να ζητάει τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, πέρα από το ότι επιβαρύνεται από την τσέπη του δεν προβλέπεται από τη σύμβαση την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν προβλέπεται καμία θεσμοθετημένη επιβάρυνση πέρα από το 15%. Αυτό μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων.Και νομίζω ότι από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστήριων” τόνισε και εξήγησε πως όσο υπάρχει ενεργή σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να πληρώσει παροχή που θα επιβαρυνθεί ο ασθενής.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι αυτή η αδιέξοδη η γραμμή της σκλήρυνσης σε προεκλογική περίοδο δεν έχει προηγούμενο. «Διακρίνω μια προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα για αναδιανομή της πίτας υπέρ των μεγάλων διαγνωστικών εργαστηρίων που συμβάλλουν εν πολλοίς στην υπέρβαση της δαπάνης με προκλητή ζήτηση. Επιδιώκουν τις καταγγελίες των συμβάσεων ώστε να τις επαναδιαπραγματευτούν με άλλους όρους» είπε και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν.

Παράλληλα είπε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια για διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στις δημόσιες δομές.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ-βίντεο Αλ. Χριστακάκη

Σχετική είδηση: ΚΚΕ: Ο υπουργός Υγείας έδωσε «αέρα στα πανιά» των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος