Ανάλυση για τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ανοίγει τη δυνατότητα για προσφυγή στη Χάγη (video)

H Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου “διεμβολίζει το τουρκο-λυβικό σύμφωνο δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πιέσει περισσότερο τη Λιβύη, αλλά και την Τουρκία, ακόμη και για προσφυγή στη Χάγη” είπε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια οριοθέτηση στην οποία όπως πιθανολογεί, καθώς θα πρέπει να δούμε τη Συμφωνία για να την κρίνουμε συνολικά, θα υπάρχει πρόνοια που θα λέει ότι είναι οριοθέτηση που φτάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι της Ρόδου και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου θα μπορούσε να περιληφθεί σε μια νέα συμφωνία.

“Άρα, η σημερινή συμφωνία δεν είναι οριστική, έχει ένα χαρακτήρα τμηματικό και θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα χρόνια εφόσον τα δύο μέρη κρίνουν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να την ολοκληρώσουν με συμπερίληψη και των υπολοίπων κομματιών”, ανέφερε ο κ. Φίλης.

Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τη Συμφωνία

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι μια ιστορική Συμφωνία καθώς είναι η δεύτερη μεν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας, αλλά είναι στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εκεί που η Τουρκία διατυπώνει καθημερινά τον αναθεωρητισμό και τυχοδιωκτισμό της, σχολίασε στο βραδινό δελτίο ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Διαμορφώνεται μια μάζα συμφωνιών, της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, της Αιγύπτου με την Κύπρο και της Κύπρου με το Ισραήλ, που στηρίζονται στο δίκαιο της θάλασσας και απομένει «μαύρο πρόβατο» το τουρκο-λυβικό μνημόνιο.

Η Συμφωνία είναι μερική και από τον 26ο μεσημβρινό δυτικά φθάνει ανατολικά μέχρι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό που διατέμνει την Ρόδο. Είναι προφανές ότι επιλέχθηκε αυτό το σημείο ώστε να μην απομείνει για την μελλοντική διαπραγμάτευση ένα απομονωμένο Καστελόριζο αλλά και η Ρόδος σε μια γεωγραφική συνέχεια.

Στην περιοχή οριοθέτησης διαμορφώθηκε η μέση γραμμή βάσει της πλήρους επήρειας και κατόπιν έγινε διαρρύθμιση προς βορρά με αποτέλεσμα την διαμόρφωση γραμμής οριοθέτησης που διαμοιράζει την συνολική περιοχή σε ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα.

Η Συμφωνία επικαλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του τουρκο-λυβικού μνημονίου, προσφέρει στην Ελλάδα επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και ισχυροποιεί την θέση της διαπραγματευτικά ενόψει και της πιθανότητας της έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι η Αίγυπτος έστω και με παλινωδίες και καθυστερήσεις και με σκληρά παζάρια επέλεξε να υπογράψει την Συμφωνία με την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η Τουρκία πλειοδοτούσε προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ, περιοχή φυσικά που θα σφετερίζονταν από την Ελλάδα.

Πλέον υπάρχει ένα ισχυρό όπλο έναντι του τουρκο-λυβικού Μνημονίου, καθώς μια ισχυρή νομικά συμφωνία, όπως αυτή που υπέγραψαν σήμερα οι κ. Δένδιας και Σούκρυ η οποία νομιμοποιεί την Αθήνα σε κάθε είδους αντίδραση σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, που απορρέουν από την διεθνή αυτή συμφωνία, χωρίς τον φόβο να κατηγορηθεί για μονομερείς η παράνομες αντιδράσεις.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση Σίσι για την υπογραφή της Συμφωνίας έχει παίξει η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ηγεμονεύσει στην περιοχή αλλά και επί του αραβικού κόσμου και η ευθεία απειλή του για ανατροπή της κυβέρνησης Σίσι με όχημα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος