Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που με ευρύτατη πλειοψηφία 631 ψήφων δίνει το πράσινο φως για την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, στέλνει σαφές μήνυμα στους ηγέτες της Ένωσης, που στο Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις.

Σε επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Συμμαχίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο.

Συζητήθηκε η έκθεση των ειδικών του ΝΑΤΟ, καθώς και οι σχέσεις της Συμμαχίας με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να αποκλείει την Κύπρο από διεθνείς συνεργασίες.

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τα όρια αυτής της συμπεριφοράς»

«Η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες να καταστήσουν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί πως οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή είναι καταστροφικές, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Εάν δεν αναληφθεί δράση […] η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει χωρίς κανένα περιορισμό», επισημαίνει.

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιείται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, ανάμεσα από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα αντίδρασης το σύστημα Έρευνας-Διάσωσης και να δρα άμεσα εντός της περιοχής ευθύνης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Τροπολογία – κάλεσμα επιβολής κυρώσεων

Νωρίτερα, στο Ευρωκοινοβούλιο είχε περάσει τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της.

«Το ψήφισμα ενισχύει τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας έναντι της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την Ελλάδα και την Κύπρο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λευτέρης Χριστοφόρου.

«Η συνεργασία των Κυπρίων και Ελλαδιτών ευρωβουλευτών του ΕΛΚ έφερε ένα ψήφισμα που αποτελεί σαφές μήνυμα: Όχι άλλη ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις», τόνισε από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λουκάς Φούρλας.

Τουρκία: Μη δεσμευτική απόφαση

Για «προκατάληψη» του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε απάντηση του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, αναφέρεται ότι η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη μη δεσμευτική απόφαση και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν ευρωπαϊκό εκβιασμό.

«Καλούμε το ΕΚ και την ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004», ανέφερε ο Ακσόι.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν είναι αφελής ως προς την Τουρκία που τις τελευταίες ημέρες, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: