Στην Ολομέλεια ανακοινώθηκε σήμερα η διαβίβαση της ογκώδους δικογραφίας 2.500 σελίδων που σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς στις έρευνες για την υπόθεση Novartis.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς αξιολόγηση, οι καταθέσεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα υπομνήματά τους και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα, καθώς και το μέρος της δικογραφίας όπου εμπεριέχεται καταγγελία κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ήδη χθες παρουσία αστυνομικού φωτοτυπήθηκαν όλα τα στοιχεία και πλέον βρίσκονται φυλασσόμενα σε αίθουσα όπου είναι διαθέσιμα προκειμένου να πάρουν αντίγραφο οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και να τα μελετήσουν οι δύο βουλευτές που θα οριστούν από κάθε κόμμα για να διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Πρόσβαση θα έχουν και οι υπόλοιποι βουλευτές χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα να φωτοτυπήσουν υλικό.

Ήδη από τη ΝΔ οι Σταύρος Κελέτσης και Γιάννης Μπούγας είδαν το φάκελο και ενημερώνουν τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική πλειοψηφία, θα εισηγηθεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής -και όχι εξεταστικής διότι η υπόθεση είναι ήδη στη Δικαιοσύνη- για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με πρόταση άσκησης δίωξης με την υπογραφή 30 βουλευτών στην οποία θα πρέπει να διευκρινίζονται σαφώς παραπτώματα και παραλείψεις ή τι δεν έγινε σωστά σύμφωνα με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

H επίσημη θέση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σταύρο Καλαφάτη.

Κατά τις πληροφορίες, η προκαταρκτική έρευνα δεν θα αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρεται να δηλώνει σε συνεργάτες του ότι «οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες και όχι στα δικαστήρια». «Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Αθλιότητες χαρακτήρισε τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του για την υπόθεση της Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος.

Για φτηνό τακτικισμό του κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει σε εξεταστική προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του.

Στην αντεπίθεση κατά Γ. Αγγελή η Ελ. Τουλουπάκη

Στην πολύωρη κατάθεσή της η εισαγγελέας  Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, επαναβεβαίωσε τις καταγγελίες σχετικά που έχει κάνει σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, για υπεξαγωγή εγγράφων καθώς, όπως υποστήριξε, κατάσχεσε, δύο φορές, υλικό από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που βρίσκονται στο γραφείο της, ενώ εκείνη έλειπε.

Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Αγγελή, ότι το Δεκέμβριο του 2017 αρνήθηκε να παραλάβει, στοιχεία, που οι Αμερικανοί πρότειναν να του δώσουν στη Βιέννη, για λογαριασμό ο οποίος συνδέεται με πολιτικό πρόσωπο.

Η κ. Τουλουπάκη επιφυλάχθηκε να δώσει επιπλέον στοιχεία όταν θα κληθεί να καταθέσει στον Άρειο Πάγο.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Λ. Παναγιώτου

Μοιράσου το άρθρο: