Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε το διαφημιστικό βιντεάκι που δημοσιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συνάντησή του με καλλιτέχνες, οι οποίοι όμως καταγγέλλουν πως η συνάντηση χρησιμοποιήθηκε για προεκλογικούς σκοπούς.
Το Μαξίμου κάνει λόγο για προεκλογικό σποτ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του αναφέρει ότι πιθανώς μια φράση του παρεξηγήθηκε.

Κυβερνητικές πηγές: Δεν ντράπηκε να εκμεταλλευθεί καλλιτέχνες

Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν: «Το χειρότερο όμως, είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητώντας οι επιχειρηματίες αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά «ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι».

«Ήταν ατυχές ότι ο κύριος Μητσοτάκης προσπάθησε να καπηλευθεί τη συνάντηση και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες έδωσαν την απάντησή τους. Είναι πολύ σημαντική η υπόθεση με τα πνευματικά δικαιώματα», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Για «όσκαρ υποκρισίας το όψιμο ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους δημιουργούς και τα πνευματικά δικαιώματα,» γράφει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, τονίζοντας:

«Στη δημοκρατία η πολιτική βούληση δεν εκφράζεται με πόζες και τσιτάτα, ούτε κάνοντας εξαγγελίες με τα έργα των άλλων. Στη δημοκρατία η πολιτική βούληση εκφράζεται στη Βουλή, εκεί που όλοι κρίνονται για τις πραγματικές τους θέσεις, αλλά και για την ανυπαρξία τους.»

Κ. Μητσοτάκης: Μια φράση μου πιθανώς παρεξηγήθηκε

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι […] Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Η επιστολή του Κ. Μητσοτάκη στο σωματείο ΑΣΜΑ

«Προς Σωματείο ΑΣΜΑ,

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων», καταλήγει η επιστολή.

Η συνάντηση και το σποτ

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με καλλιτέχνες και θέμα συζήτησης για τα πνευματικά δικαιώματα,  στον απόηχο των αντιδράσεων για κακή διαχείριση  από την ΑΕΠΙ, αλλά και περαιτέρω ζητήματα του ελληνικού τραγουδιού.  Ωστόσο το σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη συνάντησή αυτή προκάλεσε επικρίσεις από τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, που καταγγέλλουν πως η συνάντησή τους χρησιμοποιήθηκε για προεκλογικούς σκοπούς.

Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος Δεληβοριάς.

Χθες, μία μέρα μετά δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο με αποσπάσματα από τη συνάντηση και εμβόλιμα πλάνα με δηλώσεις του ιδίου, για τα όσα ζητήθηκαν και για τους κοινούς στόχους που έχουν στα ζητήματα του ελληνικού τραγουδιού η Νέα Δημοκρατία και τα σωματεία Ελλήνων δημιουργών.

Οι δημιουργοί καταγγέλλουν ότι στο βίντεο, όμως, ακούστηκαν «αναλήθειες και υπήρξε ξεκάθαρη πολιτική εκμετάλλευση της συνάντησης προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας.»

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του σωματείου, που πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων, και όχι μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έπειτα, στο σποτ ακούγεται τουλάχιστον τρεις φορές η λέξη κυβέρνηση και γίνεται έμμεση επίθεση στη στάση της παρούσας κυβέρνησης, κάτι που περισσεύει όταν πρόκειται για την αγωνία των καλλιτεχνών.

‘Ασμα 450: Το πνευματικό δικαίωμα δεν είναι επαιτεία»

«Διαχωρίζουμε εντελώς, τη θέση μας, οι δημιουργοί που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό […] από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα.»

Ο τραγουδοποιός και πρόεδρος του νέου κοινού σωματείου των δημιουργών, Φοίβος Δεληβοριάς, θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση και προσωπικά με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου κάνει σαφές πως ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και ουδέποτε συμφώνησε στη χρήση της εικόνας του για προεκλογικούς σκοπούς.

Παρέμβαση της Λυδίας Κονιόρδου

Η τέως Υπουργός Πολιτισμού και υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε γραπτή παρέμβαση της -αργά το βράδυ της Τετάρτης- επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να αποκαλύψει και να αντιμετωπίσει με επιτυχία το απόστημα της ΑΕΠΙ, την εκμετάλλευση και τον εκμαυλισμό των δημιουργών, που όλοι, επί δεκαετίες, γνώριζαν αλλά κανείς δεν είχε το πολιτικό θάρρος να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Η κα Κονιόρδου τονίζει ότι η ΝΔ δεν είχε καμία συμβολή, αντίθετα καταστροφολογούσε, ενώ τώρα για μικροκομματικούς, προεκλογικούς σκοπούς, προσπαθεί με τον πρόεδρό της να οικειοποιηθεί το εγχείρημα.

Η παρέμβαση της τέως Υπουργού Πολιτισμού και υποψήφιας Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Λυδίας Κονιόρδου με αφορμή το πρόσφατο ατόπημα Κ.Μητσοτάκη προς τους καλλιτέχνες-δημιουργούς του σωματείου «Άσμα 450+», στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων.

«Είμαι υποχρεωμένη να τονίσω, σε σχέση με το πρόσφατο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη, ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να αποκαλύψει και να αντιμετωπίσει με επιτυχία το απόστημα της ΑΕΠΙ, την εκμετάλλευση και τον εκμαυλισμό των δημιουργών, που όλοι, επί δεκαετίες, γνώριζαν αλλά κανείς δεν είχε το πολιτικό θάρρος να διαχειριστεί αποτελεσματικά.
Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τα νομοθετικά θεμέλια για την ομαλοποίηση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων, τη ρύθμιση της αγοράς και να δώσει λύση. Ο Νίκος Ξυδάκης έδωσε την εντολή ελέγχου, ο Αριστείδης Μπαλτάς διαμόρφωσε δύο νομοσχέδια αναζητώντας τη χρυσή τομή, και στην δική μου θητεία, με τους συνεργάτες μου και την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στο συντονισμό της δύσκολης και συγκρουσιακής διαβούλευσης, διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε τον Ιούλιο του 2017 το νόμο 4481, τον οποίο η ΝΔ καταψήφισε. Τον Μάιο του 2018 εκδώσαμε την Υπουργική Απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΑΕΠΙ, και τον Ιούνιο του 2018 την ΥΑ δημιουργίας της ΕΥΕΔ, με επικεφαλής τη Μαριάνθη Βλάχου. Έτσι εξασφαλίστηκε, όπως όλοι αναγνωρίζουν, η ομαλή μετάβαση στο νέο φορέα συλλογικής διαχείρισης από τους ίδιους τους δημιουργούς.
Να θυμίσουμε σε όσους ξεχνάνε, ότι όλες οι λύσεις που με τόλμη προτείναμε, πολεμήθηκαν από διάφορα συμφέροντα.
Να θυμίσουμε ότι η λύση για την τοποθέτηση Επίτροπου ολοκληρώθηκε με δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Να θυμίσουμε ότι τίποτα από ό,τι σήμερα δημόσια αναγνωρίζουν οι δημιουργοί ως έργο της κυβέρνησης, δεν ψηφίστηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση. Αντίθετα, με διάφορες μίζερες αντιρρήσεις και σοφιστείες καταψηφίστηκε, όπως και οι τροπολογίες που εξασφάλιζαν την μετά ΑΕΠΙ εποχή. Η ρύθμιση και η επιτυχημένη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την πνευματική ιδιοκτησία στη χώρα μας, καθώς και η άμεση εφαρμογή της, έγινε αποκλειστικά από αυτή την κυβέρνηση, που εργάστηκε συλλογικά, με συνέπεια, και εξαντλητική δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό, η ΝΔ δεν είχε καμία συμβολή, αντίθετα καταστροφολογούσε, ενώ τώρα για μικροκομματικούς, προεκλογικούς σκοπούς, προσπαθεί με τον πρόεδρό της να οικειοποιηθεί το εγχείρημα. Έχει όμως αποκαλυφθεί από τους ίδιους τους δημιουργούς, που τώρα πια ενωμένοι, με την αμέριστη συμπαράσταση αυτής της κυβέρνησης, προχωρούν στη διαμόρφωση του συλλογικού φορέα τους, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: