AP Photo/Hazem Ahmed

Τις εξελίξεις στο Λιβυκό ζήτημα σχολιάζουν τα πολιτικά κόμματα, τόσο στο διπλωματικό επίπεδο και τη διάσκεψη του Βερολίνου, όσο και με αφορμή την επίσκεψη του Χ. Χαφτάρ.

«Η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν προδικάζει ότι θα εξυπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει εγκαίρως στην κυβέρνηση πως έπρεπε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να είναι παρούσα σε αυτήν τη Διάσκεψη, «Παρακολουθούμε με ανησυχία την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας», είπε και σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα». «Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες η διπλωματική θέση της χώρας έχει υποχωρήσει σε σχέση με αυτήν που είχαμε κατακτήσει» και «η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία, ειδικά σε τόσο κρίσιμα ζητήματα», σχολίασε.

Aπό την πλευρά του ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Απευθείας» στην ΕΡΤ, δήλωσε: «Είναι καλό που ήρθε ο κ. Χαφτάρ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, είναι καλό οτιδήποτε βάζει τη χώρα μας στο τραπέζι ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει, σε ένα πολυπολικό σύστημα γεωπολιτικών συσχετισμών, τη θέση μας χωρίς να πρέπει να ενταχθούμε με λογική υποτέλειας είτε από τη μία είτε από την άλλη. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά «μπάλωμα»γιατί η θέση της χώρας μας έπρεπε να είναι στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Είναι δυστυχώς προφανής αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι στο Βερολίνο, όχι γενικά σε μία διάσκεψη για την Λιβύη, αλλά ειδικά σε αυτήν τη διάσκεψη για τη Λιβύη, σε μία πολιτική συγκυρία που έχει υπογραφεί ένα δήθεν «μνημόνιο» ανάμεσα στην Τουρκία και την παραπαίουσα κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη, το οποίο αναγνωρίζει αυθαίρετα θαλάσσιες ζώνες που περνάνε μέσα από τη χώρα μας χωρίς καν να συνορεύουν οι δύο χώρες. Προφανώς λοιπόν και είναι αποτυχία και προφανώς το υποτιθέμενο βέτο που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός ότι θα ασκήσει σε μία απόφαση που δεν θα περάσει καν από Ευρωπαϊκά όργανα, είναι αστείο και πάλι αποκλειστικά επικοινωνιακό.

Φαίνεται και εδώ, δυστυχώς, φαίνεται και στον εκλογικό νόμο, φαίνεται και στα εργασιακά, φαίνεται και στο μεταναστευτικό, ότι η λογική της συναίνεσης που πολύ ωραία λέμε στα λόγια αλλά θα σε μείζονα ζητήματα δεν την αξιοποιούμε, δεν υπάρχει ως πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να το δουν διαφορετικά».

Σε κοινή ανακοίνωση τους το ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας καταδικάζουν τις προσπάθειες από θέσεις στρατιωτικής ισχύος, να διαμορφωθούν τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

Σε άλλη ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την επίσκεψη του Χ. Χαφτάρ, επισημαίνει: «Είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι οι σχέσεις με δυνάμεις τύπου Χαφτάρ, που είναι μπλεγμένες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και παζαρεύουν ταυτόχρονα με πολλά μέρη, μπορούν να αποτελέσουν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος ανέφερε: «O Χαφτάρ τι ζητάει από Ελλάδα, να παίρνει πετρέλαιο από κει αφού από Ιράν έχουμε προβλήματα και να δίνουμε όπλα ή χρήμα ή να βοηθήσουμε να βρουν αγορές, θα το κάνει η ΝΔ αυτό»;

Συνάντηση με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, ναύαρχο Φαράζ αλ-Μαχντάουι, είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις:

A. Xαρίτσης: Η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου, δεν προδικάζει ότι θα εξυπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα (audio)

KKE: Η χώρα μας εμπλέκεται ακόμη περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Μοιράσου το άρθρο: