Την Πέμπτη θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για τη διάταξη του υπουργείου Παιδείας, που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. Οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή ενώ επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε φοιτητές που μετείχαν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο και σε αστυνομικές δυνάμεις, όταν ομάδα φοιτητών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στην είσοδο της Βουλής και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.
Το άρθρο 50 που αφορά τα πτυχία κολεγίων ανέβασε τον πολιτικό τόνο στη Βουλή. Η υπουργός Παιδείας σήκωσε το γάντι και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας περιπτώσεις διορισμών στο δημόσιο όπου συμμετείχαν και απόφοιτοι κολεγίων όταν στην Κυβέρνηση ήταν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εκτίμησε πως το νομοσχέδιο αποτελεί μία τολμηρή και συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων.

Με τη ρήση του Πλάτωνα ότι «η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος των ανθρώπων» και κάνοντας λόγο για «τολμηρή και συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε στην Ολομέλεια καλώντας τους βουλευτές όλων των κομμάτων να σπάσουν τα ταμπού των ιδεοληψιών και να κάνουν ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο σχεδιασμός, η αξιολόγηση και η ευελιξία αποτελούν το τρίπτυχο που συμπυκνώνει το περιεχόμενο και τους στόχους των διατάξεων του νομοσχεδίου και επισήμανε πως «η εκπαίδευση παίρνει το χαρακτήρα τής πιο σημαντικής επένδυσης», εκφράζοντας ταυτόχρονα την πίστη του στο δημόσιο πανεπιστήμιο «που αντιστέκεται και παράγει».

Στο νομοσχέδιο, εκτός από την διάταξη για κολέγια, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

H ψηφοφορία
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης 21/1/ στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί όλων των άρθρων, πλην τριών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Τα επίμαχα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία αφορούν: Το άρθρο 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με το μοντέλο 80 – 20, το άρθρο 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων και το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: