Απάντηση στη ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση, από πηγές του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Αιχμηρή απάντηση στη ΝΔ για τις κατηγορίες της περί κομματικού κράτους δίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αναφέρουν πως με σωρεία κατασκευασμένων ειδήσεων και ανακριβών ανακοινώσεων μιλάνε για κομματικό κράτος «αυτοί που είχαν χιλιάδες μετακλητούς, οι οποίοι δεν καταγράφονταν πουθενά, αυτοί που μετακινούσαν δημοσίους υπαλλήλους με μοναδικό κριτήριο τα κομματικά μπιλιετάκια, αυτοί που διέλυσαν τις δομές του κοινωνικού κράτους, αυτοί που εκτόξευσαν τις δαπάνες του Δημοσίου μέσω αμαρτωλών αναθέσεων και συμβάσεων».

«Καθώς φτάνουμε στο τέλος του 3ου Προγράμματος και η χώρα επανέρχεται σε συνθήκες κανονικότητας, η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει τα ρέστα της στην προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης και της εθνικής προσπάθειας για οριστική έξοδο από την επιτροπεία», τονίζουν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Απαντώντας στα περί διόγκωσης του κράτους, αναφέρουν ότι όλες οι προσλήψεις είναι μέσω ΑΣΕΠ και ότι ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων ήταν 576.856, τον Φεβρουάριο του 2018 το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε στους 566.505. Σε ό,τι αφορά στους συμβασιούχους που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός τους ήταν άγνωστος, ενώ τις επόμενες χρονιές διαμορφώθηκε ως εξής: Δεκέμβριος 2015: 48.084, Δεκέμβριος 2016: 49.448, Δεκέμβριος 2017: 48.300 και Φεβρουάριος 2018: 47.743.

Κινητικότητα υπαλλήλων

«Για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει σύγχρονο σύστημα μετατάξεων-αποσπάσεων με διαφάνεια, απλότητα, ταχύτητα και κυρίως χωρίς καμία παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο. Όλοι οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν ότι πριν το νέο σύστημα κινητικότητας για να πάρει κάποιος απόσπαση ή μετάταξη θα έπρεπε να απευθυνθούν σε πολιτικό πρόσωπο», σημειώνουν στο αρμόδιο υπουργείο.

Διορισμοί στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο

Δεν υπάρχει κανένας διορισμός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση τακτικού ή έκτακτου προσωπικού, ξεκαθαρίζουν οι πηγές του υπουργείου και προσθέτουν ότι «στη ΝΔ σκοπίμως μπερδεύουν τις θέσεις των τακτικών υπαλλήλων με αυτές των μετακλητών οι οποίες εκ του νόμου έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν δημιουργούν καμία προοπτική μονιμοποίησης. Και βεβαίως σε όλο τον κόσμο οι θέσεις αυτές καλύπτονται από ανθρώπους που πληρούν και το βασικό κριτήριο της εμπιστοσύνης και πολιτικής συνεννόησης».

Επιλογές Προϊσταμένων

Σχετικά με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι:

* το 2010 ήταν η τελευταία φορά που έγιναν κρίσεις στο Δημόσιο και μόνο σε μερικούς φορείς του Δημοσίου, ενώ υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούσαν επί δεκαετίες με το σύστημα των απευθείας τοποθετήσεων προϊσταμένων.

* Με τον ν. 4369/16 η επιλογή γίνεται αντικειμενικά και αξιοκρατικά όχι από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά από ανεξάρτητα όργανα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

* Ο νόμος προβλέπει την παραμονή των ήδη υπηρετούντων προϊσταμένων στις θέσεις τους, μέχρι την ολοκλήρωση των κρίσεων, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη λογική «ξηλώνω τους προηγούμενους και τοποθετώ τα δικά μου παιδιά».

Γενικοί Γραμματείς

Τέλος για την επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων, οι πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης διαβεβαιώνουν ότι η μεταρρύθμιση για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί, παρά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΝΔ δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων «που παραθέτουν ψευδή και ανακριβή στοιχεία κινούνται σε πλήρη σύμπνοια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αλληλοτροφοδοτούνται με δηλώσεις πολιτικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος