«Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Με το προσφυγικό να βρίσκεται ψηλά στην διεθνή ατζέντα θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, από 16 έως 18 Δεκεμβρίου το πρώτο στην ιστορία Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας δεν λειτουργεί.

«Εμείς από εδώ και πέρα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω. Σε κάθε περίπτωση θα γυρίσετε πίσω», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το Φόρουμ της Γενεύης έχει σκοπό να δώσει ώθηση στην επίτευξη των στόχων του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες που επιβεβαιώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2018 και να μεταφράσει τη διεθνή αλληλεγγύη σε συγκεκριμένες δράσεις.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο η γειτονική χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η Ελλάδα θα μετέχει με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κουμουτστάκο, ο οποίος προανήγγειλε ολοκληρωμένη πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ, την οποία θα καταθέσει τον επόμενο μήνα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι «στη μεγάλη διαβούλευση που τώρα ξεκινάει πρέπει η Ελλάδα να διασφαλίσει την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι εταίροι να καταλάβουν ότι τα σύνορα μας δεν είναι μόνο η δική μας ασφάλεια αλλά και η δική τους ασφάλεια».

Στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταβαίνει αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι συνομιλίες του Έλληνας υπουργού με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών θα εστιασθούν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Στον ‘Εβρο, μια από τις περιοχές που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να περάσουν στην Ελλάδα βρέθηκε το διήμερο 13 και 14 Δεκεμβρίου 2019, ο ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, βολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό εξαπολύει η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη.

«Έφθασε ο σημερινός πρωθυπουργός να ισχυρίζεται πως και μόνο με την εκλογή του το πρόβλημα θα λυθεί. Οι προσδοκίες λοιπόν για «μαγική» επίλυση διαψεύστηκαν», τόνισε ο κυρία Γεροβασίλη.

«Όταν πτωχεύσεις, δεν ταϊζεις ξένους», δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Σχετική είδηση:Κ. Μητσοτάκης: «Δε νομίζω ότι τα πράγματα με την Τουρκία θα βγουν εκτός ελέγχου» (video)

Μοιράσου το άρθρο: