Στην Αθήνα διεξάγονται από σήμερα οι συζητήσεις τεχνικών κλιμακίων από την Ελλάδα και την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε μια προσπάθεια να παραμένει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας. Χθες, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμήνυσε ότι η πρόοδος των Μέτρων Εμπιστοσύνης συνδέεται με συμπεριφορές που δεν δημιουργούν εντάσεις.

H τουρκική δεκαπενταμελής επιτροπή πέρασε την πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά τις 9.30 το πρωί και έως τις 16:30, πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας «Καποδίστριας» διεξάγονταν οι συνομιλίες.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από την Άγκυρα να μην εκδίδει παράτυπες navtex.

Να μην δεσμεύει περιοχές για δραστηριότητες υποβρυχίων μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να υπάρχει σχέδιο πτήσεις των αεροσκαφών όταν πρόκειται να πετάξουν εντός FIR Αθηνών.

Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν για την ενεργοποίηση του «κόκκινου τηλεφώνου» ανάμεσα στο Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας της Λάρισας και στο Εσκί Σεχίρ.

Στον πρώτο κύκλο του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές θα γίνει μια αποτίμηση των δύο προηγούμενων συναντήσεων τον περασμένο Μάϊο και Ιούλιο. Στη συνέχεια οι στρατιωτικές επιτροπές θα συζητήσουν θέματα άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

 

Στην ατζέντα βρίσκονται φυσικά οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις και οι αερομαχίες: Σήμερα 4 ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Εξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Η συναντήσεις των δύο πλευρών θα ολοκληρωθούν στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας χθες από την Καβάλα, αναφέρθηκε στα όσα συζητήθηκαν με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. «Αυτό που είπα και είναι γνωστό, στον ομόλογό μου, τον Τούρκο Χουλουσί Ακάρ, είναι για να έχει νόημα αυτός ο διάλογος πρέπει να συνοδεύεται και από συμπεριφορές που κατατείνουν στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο: