Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το πλήθος διατάξεων και τροπολογιών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που άρχισε να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το τέλος επιτηδεύματος, την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο, τον ΦΠΑ, τον ακατάσχετο λογαριασμό, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σήμερα αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση ενώ χθες αποχώρησαν Ποτάμι και ΚΚΕ.

«Δεν μας αρέσει να νομοθετούμε με τροπολογίες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να λύνουμε προβλήματα, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη και να μην πάμε παρά πίσω πράγματα που φέρνουν έσοδα, να μην κάνουμε πράγματα που θα πάνε τη χώρα πίσω», σχολίασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τη στάση των κομμάτων που αποχώρησαν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η υφυπουργός είπε ότι οι περισσότερες τροπολογίες έχουν συζητηθεί στην προεργασία που έγινε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε και κάποιες από τις προτάσεις και παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και υπήρξε σύμπνοια κατά τη συζήτηση των τροπολογιών. «Κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουν θέση ή τους χαλάσαμε το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο», είπε η υφυπουργός.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δυσφόρησαν στην ανάγνωση των τροπολογιών και των ρυθμίσεων που δίνουν οικονομικές και κοινωνικές ανάσες στην κοινωνία.

«Διαφωνούν με την άμεση επιστροφή φόρου έως 10.000 ευρώ που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις; Είναι αντίθετοι με την συμπερίληψη της Κω στην απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ ως το 2018; Δεν θέλουν την παραχώρηση του ακινήτου του νοσοκομείου Κάτω Πατησίων, το οποίο οδήγησαν σε κλείσιμο ώστε να λειτουργήσει δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή;» διερωτήθηκαν.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατήγγειλε «σωρεία των τροπολογιών, κακή νομοθέτηση και ασέβεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία» και κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα 20 άρθρα που προστέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξης διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».

Ο ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε τη λύπη του που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. «Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή» είπε.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία απέδωσε το πλήθος των τροπολογιών στη διακοπή των εργασιών της Βουλής τον Αύγουστο, ανέφερε ότι δεν πρόκειται σήμερα να κατατεθεί άλλη υπουργική τροπολογία.

Ορυμαγδό τροπολογιών, κατήγγειλε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος. 

Πηγή Α Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: