Η σκληρή αναμέτρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις, λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του.


Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν μετωπικά αρκετές φορές χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς με αφορμή τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την νομοθετική πρωτοβουλία τονίζοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο από τα Συντάγματα εδώ και 1,5 αιώνα, σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις».

«Θεωρούμε ότι επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, τη συγκέντρωση, τη διαμαρτυρία» απάντησε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. «Τα λόγια περιττεύουν. Είναι μίσος, άκριτη έχθρα για την Δημοκρατία. Είναι φασισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα».

Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, τη συγκέντρωση, τη διαμαρτυρία, που καμιά κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει στη Μεταπολίτευση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική· αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη», καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Βολές Φ. Γεννηματά εναντίον του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα 

«Αντί με ένα εύκολο όχι να σας δώσουμε ουσιαστικά λευκή επιταγή, όπως ο κ. Τσίπρας, αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

«Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μια σειρά προτάσεων. Ασκήσαμε πίεση, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, στην ουσία το ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι», σημείωσε η κα. Γεννηματά.

Ζήτησε τη ρητή εξαίρεση των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Σημείωσε ότι η τελική στάση του ΚΙΝΑΛ σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου θα εκτιμηθεί από τις τελικές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος αυτής της συζήτησης.

Κ. Βελόπουλος: Σημαντικότερη είναι η πορεία της χώρας

«Ποιο είναι σημαντικότερο, η πορεία 100-200 ατόμων ή η πορεία της χώρας;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κάνοντας λόγο για ώρες συζητήσεων αναφορικά με «ασόβαρες συγκρούσεις».

Τι θα κάνουν τα κόμματα

Οι βελτιώσεις που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρήκαν σύμφωνο το Κίνημα Αλλαγής που θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο όπως και η Ελληνική Λύση. Όμως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξακολουθούν να εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους. Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των Άρθρων, που αφορούν στις συναθροίσεις και τη «σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σφοδρά πυρά εξαπολύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο. Προγραμματίζουν συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και άλλες πόλεις της χώρας.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως είπε μεταξύ άλλων: «Γιατί όμως φέρνετε το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό, στην ουσία για την απαγόρευση των διαδηλώσεων;
Όλα αυτά που λέτε, ότι δήθεν θέλετε να βάλετε τάξη στις διαδηλώσεις, αφήστε να τα λένε τα παπαγαλάκια σας που έχουν πιάσει δουλειά για να πείσουν για την αναγκαιότητά του.
Μην εκτίθεστε περισσότερο. Το σχέδιο νόμου σάς ξεμπροστιάζει!
Είναι η απόδειξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί μπροστά στην νέα καπιταλιστική κρίση.
Εσείς οι ίδιοι αναγκαστήκατε να παραδεχτείτε, ότι θα είναι μια κρίση βαθιά, που θα τη φορτώσετε στους εργαζομένους, στα λαϊκά στρώματα όπως ακριβώς κάνατε και με την προηγούμενη.
Ξέρετε πολύ καλά πως τα αντεργατικά μέτρα που περάσατε μέσα στην καραντίνα με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αρκούν σε εσάς και στους φίλους σας. Θα ακολουθήσει νέο αντιλαϊκό πακέτο με μέτρα τα οποία βέβαια ούτε προσωρινά είναι, ούτε μέτρα “δίκαιης κατανομής των βαρών” όπως κοροϊδεύετε».

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση, αποσύρεται το «ιδιώνυμο», αναδιατυπώνεται η πρόταση για αυθόρμητες συναθροίσεις, στη ρύθμιση για τη διάλυση συνάθροισης προβλέπεται η παρουσία εισαγγελέα, ενώ στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.

Ναι επί της αρχής στο νομοσχέδιο λέει το Κίνημα Αλλαγής μετά τις βελτιώσεις που πρότεινε και έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επιφυλάξεις ωστόσο για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να δώσει θετική ψήφο επί της αρχής, εκφράζουν σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Μνημόνιο να εφαρμοστεί χωρίς βία και ασυλία για την κρατική βία, δεν γίνεται, είπε χθες ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Αντιρρήσεις στη διάταξη που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία λειτουργού σε χώρο διαδήλωσης εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Συλλαλητήριο φορέων

Με αιχμή την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, το απόγευμα της Πέμπτης 9/7 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, πολιτικές οργανώσεις και άλλους φορείς, ενώ σε συμμετοχή καλούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συνδικάτα προσκείμενα στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει. Το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, λίγο μετά τις 8μμ με ρίψη μολότωφ και χημικών, μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Η διάρκειά τους ήταν περίπου 15′, ενώ η συγκέντρωση των συνδικάτων συνεχίστηκε και μετά από αυτά.

 

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται πως: «Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές αποτελεί πρόβα των σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιστάσεων το προσεχές διάστημα.

Οι αθλιότητες αυτές είχαν ως μοναδικό στόχο να διαλύσουν τη μαζική συγκέντρωση που ήταν σε εξέλιξη. Και, βεβαίως, ο οργανωτής αυτής της προβοκατόρικης επιχείρησης είναι ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τώρα τον υπουργό του. Σε διαφορετική περίπτωση, φέρει ο ίδιος ακέραια την ευθύνη για την αντιδημοκρατική εκτροπή που εκτυλίχτηκε στο κέντρο της Αθήνας».

To KKE σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Την «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων κατήγγειλε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές σπρώχτηκαν από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο, να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών – λαϊκών αγώνων».

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: