«Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης», δήλωσε κατά την σημερινή ενημέρωση, ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις στα Νέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Έλληνες ξέρουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις», σημειώνοντας πως «εμείς θα υποβάλλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εποπτείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και πρόσθεσε: «Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Έλληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Υποστήριξε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις προυποθέσεις που είχαμε θέσεις.

«Δεν έχουμε εικόνα ότι πάμε σε παράτασης της εποπτείας» δήλωσε στο OPEN και o υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, για το ίδιο θέμα.  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι με ενισχυμένη εποπτεία.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε συγκεκριμένα ότι οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για τη αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στη Ελλάδα από το ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Ντοπρόβσκις περί αυξημένης εποπτείας σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω της πανδημίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι δεν έχουμε εικόνα ότι πάμε σε παράταση της εποπτείας.

Διευκρίνισε πάντως ότι είναι προφανές ότι στη διάρκεια της διευρυμένης εποπτείας μέχρι το 2022, η δημοσιονομική διαχείριση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι εντός πλαισίου της ευρύτατης εποπτείας, παρακολουθούνται τα δημόσια οικονομικά, σε σχέση και με τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

«Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ο,τι υπήρχε ισχύει ως το 2020. Το Ταμείο Στήριξης ξεπερνά το 2022, επομένως δεν μπορώ να σκεφτώ πρόσθετους ειδικούς όρους. Δεν αλλάζουν οι όροι της Εποπτείας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπάρχουν, έχουν τεθεί. Είναι κοινός στόχος να ανακάμψει η χώρα» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Αλ. Χαρίτσης: «Ούτε να το σκέφτεστε για επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης»

Με αφορμή τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καλεί τον πρωθυπουργό «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους», προσθέτοντας ότι «ο ρόλος του πρωθυπουργού-θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα, βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν περί αυστηρής εποπτείας σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, «ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας».

Εκτιμά ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση, «καθώς σπάει επιτέλους το ταμπού δεκαετιών της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, που στοίχισε ακριβά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περισσότερο από όλες στην ελληνική». Ωστόσο, συμπληρώνει: «Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και αιρεσιμότητες που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους».

«Η απάντηση των ευρωπαϊκών λαών και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στις επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή στους ομογάλακτους της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης είναι σαφής: Ούτε να το σκέφτεστε!», καταλήγει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ελληνική Λύση: Δικαιώνεται η θέση «για έλευση της νέας τρόικας»

Οι δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, «για την αυξημένη εποπτεία που θα συνοδεύει το πακέτο βοήθειας των 32 δισ. ευρώ» δικαιώνει τη θέση την οποία είχε εκφράσει στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, «για έλευση της νέας τρόικας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Η κυβέρνηση ας μην καταφεύγει σε σοφιστείες για να καλύψει τη σκληρή πραγματικότητα. Η όποια μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου οι θυσίες των Ελλήνων να πιάσουν τόπο. Δε θα επιτρέψουμε να χρεωθούν οι επόμενες γενιές για να επωφεληθούν τρωκτικά και αεριτζήδες», τονίζει η Ελληνική Λύση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: