«‘Η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αυθαιρεσίες δεν πρόκειται να περάσουν ήταν το μήνυμα», με το οποίο υποδέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Με αρραγή ενότητα και μέτωπο Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπιστούν τις εθνικές θέσεις, τα σύνορα και την ΑΟΖ τους, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τυπικό δείγμα της αυθαιρεσίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, το οποίο δεν πρόκειται να ισχύσει καθώς, όπως είπε, είναι νομικά ανυπόστατο.

Ακολούθως, σημείωσε ότι «πάντοτε κατά πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπισθούν, στο ακέραιο, τα σύνορά τους, την επικράτειά τους και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους, που είναι, αυτοθρόως, και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογράμμισε ότι «η τουρκική αυθαιρεσία εν προκειμένω δεν θα περάσει».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκής Ένωση τόνισε ότι «θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιοχής και της εποχής», γιατί, όπως είπε, δεν διακυβεύεται μόνον η αξιοπιστία της, αλλά και συμφέροντα κρατών-μελών της.

«Κύπρος και Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου -γνωρίζουμε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία- και το μήνυμά μας προς όλα τα γειτονικά κράτη είναι μήνυμα συνεργασίας, μήνυμα να εργασθούμε από κοινού έτσι ώστε από την μια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να επωφεληθούμε από τις πολλές προοπτικές της περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη
Σχετική είδηση:Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου υπέγραψαν Ν. Δένδιας-Ν.Χριστοδουλίδης

Μοιράσου το άρθρο: