Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis και του Κώστα Κυρανάκη για μήνυση του προέδρου της ΜΚΟ Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι αποφάσισε κατά πλειοψηφία η ολομέλεια της Βουλής.

Υπερασπιζόμενος από το βήμα τον εαυτό του, επί του αιτήματος για άρση της ασυλίας του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Novartis,  ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την άρση ασυλίας του για να συντρίψει, όπως είπε, τους σκευωρούς, με τα όπλα που διαθέτει κάθε απλός πολίτης και χωρίς βουλευτικά ή υπουργικά προνόμια.

Ο κ. Λοβέρδος  αναφέρθηκε σε πλεκτάνη και για επικείμενη αποκάλυψη εκτελεστών και κουκουλοφόρων και  έκανε λόγο «για στοχοποίηση του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά από πολιτικούς τους αντιπάλους, με τη χρησιμοποίηση παραδικαστικού κυκλώματος και εμπλεκόμενους εισαγγελικούς λειτουργούς.

«Αυτούς, όμως, τους σκοτεινούς κύκλους θα τους συντρίψω χωρίς βουλευτικά και υπουργικά προνόμια. Η αντίσταση έντιμων δικαστικών λειτουργών φέρνει στο φως το άθλιο πολιτικό-παραδικαστικό ρασπουτινικό κύκλωμα, που οργάνωσε την πολιτική και ηθική εξόντωση δέκα πολιτικών προσώπων και μέσω της καταστροφής τους των πολιτικών τους κομμάτων», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμα, έκανε λόγο «για σχέδιο πολιτικής συμμορίας», για «σαθρές κινήσεις αντιπερισπασμού όσων ενέχονται στη σκοτεινή υπόθεση» και για προσπάθειες «να συγκαλύψουν τις μεθοδεύσεις τους, και να αποσείσουν τις βαριές και σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν».

Μίλησε επίσης για «συμβόλαια πολιτικής, ηθικής που εκτελούνταν, και προσωπικής εξόντωσης με εντολές υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης», αλλά και «για κακούργημα κατάχρησης εξουσίας που έχει συντελεστεί από εισαγγελείς διαφθοράς», τους οποίους έχει μηνύσει, και οι οποίοι, όπως είπε, απέκρυψαν έγγραφα και καταθέσεις που δεν τα έχουν στην «ψευδοδικογραφία».

Ο κ. Λοβέρδος απέρριψε μία προς μία όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήταν εκείνος ο υπουργός Υγείας που ανέκτησε «από τη διαφθορά και τη σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου δυο δισ. ευρώ ετησίως» και, όπως είπε, βάσει των δικών του μέτρων, «οι υπουργοί Σαλμάς και Γεωργιάδης εξοικονόμησαν άλλα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από τη σπατάλη αυτή».

Γεννηματά :  «Δεν  ζητάει να κρυφτεί, στήθηκε παραδικαστικό κύκλωμα»

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά (Κ) μιλάει στην συνεδρίαση της Βουλής, για την άρση ασυλίας των βουλευτών Ανδρέα. Λοβέρδου (Δ) του ΚΙΝ.ΑΛ και των Διονύση Χατζηδάκη και Κωνσταντίνου Κυρανάκη της ΝΔ, Αθήνα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019. /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η κα Γεννηματά εστίασε  στο θέμα της νομιμότητας του αιτήματος και ξεκαθάρισε ότι η Κοινοβουλευτική  Ομάδα,της οποίας ηγείται,  είναι απόλυτα αντίθετη με το αίτημα αυτό γιατί είναι προφανές πως  δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του, αλλά επιπλέον είναι φανερό ότι υπάρχει και θέμα νομιμότητας όλης αυτής της διαδικασίας, και αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει και το προεδρείο της Βουλής και τα υπόλοιπα κόμματα, είπε η κ. Γεννηματά.

«Είναι σαφές ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι απλώς ένα μέρος του σκανδάλου στο νευραλγικό τομέα του φαρμάκου, αλλά αποτελεί και πολιτική σκευωρία. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι στήθηκε και λειτούργησε ένα παραδικαστικό κύκλωμα, σκοτεινό, το οποίο γεννήθηκε στα σπλάχνα μέρους της Δεξιάς, αλλά το υιοθέτησε, το στήριξε και το καρπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μένει αμέτοχη μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που αποτελούν πλήγμα στους θεσμούς και άρα στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Όλοι μας, όλη η ΚΟ θα συμβάλει ενεργά έτσι ώστε, στο πλαίσιο αυτής της Προανακριτικής, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι όλης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες μας παρακολουθούν και μας κρίνουν αυστηρά».

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά πρόσθεσε: «Ακούγοντας την ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου, θέλω να προσθέσω ότι τoν τιμά η στάση του. Δεν ζητά καμία προστασία, δεν ζητά να κρυφτεί, γιατί δεν το έχει εξάλλου ανάγκη, όπως έπραξαν άλλοι το προηγούμενο διάστημα μέσα σε αυτή την αίθουσα. Εμείς θα υπερψηφίσουμε την άρση μόνο και μόνο επειδή το ζητά ο ίδιος, από αξιοπρέπεια, για λόγους ευθιξίας».

Την άρση της ασυλίας του είχε ζητήσει για λόγους αρχής και ο βουλευτής Κώστας Κυρανάκης που χαρακτήρισε τη μήνυση εναντίον του αβάσιμη, καλώντας τους υπερασπιστές της μήνυσης αυτής που προέρχονται από την αριστερά να απαντήσουν αν ο όρος ελληνόπουλο που χρησιμοποίησε σε ανάρτησή του είναι τελικά ρατσιστικός ή όχι.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λίνα Μπεθάνη

Μοιράσου το άρθρο: