Διπλωματική επίθεση από την Αθήνα – Απομονωμένη η Τουρκία (video)

Σε μπαράζ διεθνοποίησης για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προχωρά η κυβέρνηση και φέρνει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σε ένα καθολικά διεθνώς αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε σειρά τηλεφωνικών επαφών και επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ομόθυμη είναι η καταδίκη από την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ τα διεθνή ΜME κάνουν λόγο για απόφαση-ταφόπλακα στον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας και θεωρούν τις εικόνες οπαδικού τύπου, με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν έξω από το μνημείο-σύμβολο, «πρόκληση» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν», δήλωσε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Τη μεγάλη θλίψη του για τη μετατροπή του πιο ιστορικού χριστιανικού μνημείου της Ανατολής, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, σε δήλωσή του που εξεδόθη μέσω της Εξαρχίας του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

«Η Τουρκία έρχεται να προσθέσει ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των θρησκειών», τονίζει ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί «ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, τονίζοντας πως «το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς. Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων».

«Λυπούμαι πολύ με αυτά τα νέα. Ο χριστιανικός κόσμος έχει σκανδαλιστεί με αυτή την απόφαση. Εδώ στο Βέλγιο έχω ακούσει από ανθρώπους μη Ορθόδοξους τα χειρότερα γι’ αυτή την απόφαση. Έγινε μείζον θέμα. Εδώ στη Δυτική Ευρώπη που δεν δίνουν σημασία για τα θρησκευτικά, σε όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες υπήρχε η είδηση για την Αγία Σοφία. Ακόμη εχθές ακούστηκε η φωνή του Πατριάρχη στο φλαμανδικό ραδιόφωνο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει την απόφαση του Τούρκου προέδρου και των συνεργατών του. Χρειάζεται σεβασμός για την κάθε θρησκευτική παράδοση. Όπως στο Βέλγιο το Ισλάμ είναι εκ των επισήμων θρησκειών, θα έπρεπε να σεβαστούν τη μεγάλη σημασία που έχει η Αγία Σοφία για τους Χριστιανούς, τους Ορθόδοξους, κι ακόμη περισσότερο για τους Έλληνες», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Βελγίου.

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Αντιθέτως, στην Τουρκία ο φιλοκυβερνητικός Τύπος γράφει ότι «έσπασαν οι αλυσίδες μετά από 86 χρόνια και ότι θα γίνει Ανάσταση στην Αγία Σοφία».

«Βλέπουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως ένα θετικό βήμα στο όνομα του κράτους Δικαίου και στην ανακούφιση της συνείδησης του λαού. Ο τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι το τουρκικό έθνος, και κανένας άλλος. Αυτή είναι η εσωτερική μας υπόθεση. Οι άλλες χώρες πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Στην περίπτωση της υπόθεσης της Αγίας Σοφίας, οι “σπασμένες” φωνές που προέρχονται από το εσωτερικό και το εξωτερικό δεν έχουν αξία», δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος.

Για τις 24 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο ναό, ενώ ζητούμενο που θα συζητηθεί την Τρίτη στο προεδρικό Συμβούλιο είναι η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου.

Διάχυτη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενη αλλοίωση του βυζαντινού διάκοσμου με τα σπάνια ψηφιδωτά και τις εικόνες που διασώθηκαν ανά τους αιώνες και αποτελούν σημείο αναφοράς της κοσμικής ταυτότητας του μνημείου, και τώρα θα πρέπει να επικαλυφθούν λόγω της χρήσης του ναού ως τεμένους.

Σχετικές ειδήσεις:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος