Άτυπη Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος μεταναστευτικό-ασφάλεια και Brexit (video)

Σε εξέλιξη η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτμπουργκ της Αυστρίας για μεταναστευτικό, εσωτερική ασφάλεια και Brexit, στην οποία μετέχει και ο πρωθυπουργός.  Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση, ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου. Την ελληνική πρόταση  υποστήριξαν  το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, οι οποίες τάχθηκαν υπέρ της ενσωμάτωσης σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, έδωσε έμφαση στη συγκρότηση ενός προοδευτικού διπλού μετώπου μετώπου ενάντια στην Ακροδεξιά και το ρατσισμό αλλά και απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές λιτότητας. Στις 13:00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της της ΕΕ, με θέμα το Brexit.

Οι «27» αναζητούν σημεία σύγκλισης τόσο για τη διαχείριση της κρίσης, την κατανομή των ροών, τις επανεισδοχές, την συνεργασία με αφρικανικές χώρες, όσο και τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση τον προσεχή Μάρτιο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Γερμανικό Πρακτορείο, οι «27» προσέρχονται χωρίς επαρκείς υποχωρήσεις όπως διαφάνηκε στο δείπνο εργασίας.

Ιταλία, Αυστρία και άλλα κράτη της κεντρικής Ευρώπης ζητούν ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και ηγέτες από την Ανατολική Ευρώπη αντιδρούν στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Να σταματήσει το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι συζητήσεις για την επίλυση της διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους και όχι στα χρήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Αλέξης Τσίπρας: Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα 

Στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών ο πρωθυπουργός επί τη ουσίας, ζήτησε την εγρήγορση της Ευρώπης για ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών.

Εξήγησε ότι οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, σημειώνοντας ότι αν η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, τότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στην ανάγκη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης αλλά και στη δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου αφενός απέναντι στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και αφετέρου το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί.

Brexit

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη χθεσινή παρουσίαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Ήταν ενδιαφέρουσα, ήταν ευγενική, δεν ήταν επιθετική. Κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Προσερχόμενος σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχολίασε: «Ακούσαμε την (Βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα. Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Είναι ένας συμβιβασμός και για τις δύο πλευρές, δεν είναι μονομερής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επεσήμανε: «Γνωρίζετε ότι όπως και πριν οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορικές (…) Όμως πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα μόνο να κάνουν κινήσεις η μία προς την άλλη». Μάλιστα, ο ίδιος σήμερα, επιβεβαίωσε ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί μια «ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit. Όπως μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, οι πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της συνόδου είναι 17-18 Νοεμβρίου.

«Σήμερα μπορώ να δω ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε όλα τα βήματα, διότι οι προτάσεις δεν επαρκούν ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επεσήμανε: «Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Reuters σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απολύτως αφοσιωμένη» στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το Brexit, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί όσον αφορά τις «τέσσερις ελευθερίες» της διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου, ανθρώπων και υπηρεσιών καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ενιαίας αγοράς της.

Ωστόσο ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Κομισιόν είναι «απολύτως αφοσιωμένη» στην επίτευξη συμφωνίας και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters, Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος