Πέρασε από την Επιτροπή η Συμφωνία των Πρεσπών-Την Τετάρτη στην Ολομέλεια-Οι τοποθετήσεις των κομμάτων (video)

Κατά πλειοψηφία πέρασε από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών». Αύριο το πρωί θα πάει στην Ολομέλεια, με προοπτική να ψηφιστεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή σημαδεύτηκε από εντάσεις και ενστάσεις με αφορμή τις αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου και της Χρυσής Αυγής.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε, τα περί πραξικοπήματος, αναπόδεικτη κατηγορία που διατυπώνεται μόνο για την «δημιουργία εντυπώσεων».

Σήμερα  ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών  Γιάννης Αμανατίδης  ανέφερε στην ομιλία του ότι η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε  η συνισταμένης της.  Ενώ ανατρέχοντας στην ιστορία ανέφερε ότι το 2007 η Κυβέρνηση Καραμανλή στις προγραμματικές της δηλώσεις  είχε  συμπεριλάβει τη σύνθετη γεωγραφική ονομασία, ενώ το ίδιο θέμα έγινε και από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, ενώ έχει καταγραφεί  και η δήλωση του κ. Ε Βενιζέλου το 2014, ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία.  Καταγεγραμμένη  είναι και η αλλαγή στάσης της ΝΔ ενώ μόλις τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία.

Ο  τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος,  επισήμανε ότι «η Επιτροπή δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή, είπε, να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα., Επίσης ο κ. Κουμουτσάκος  χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση» τόνισε ο κ Κουμουτσάκος .

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε  ότι, ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς, οπότε η συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους. Προχώρησε μάλιστα σε εξηγήσεις  που απαντούν σε ερωτήματα που τέθηκαν γύρω από τη συμφωνία λέγοντας ότι τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού»

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε η Συμφωνία δεν αναφέρεται σε εθνότητα, αλλά σε ιθαγένεια. Άλλωστε, σε όλα τα διεθνή κείμενα, ρητά ο όρος “ιθαγένεια” αποδίδεται με τον όρο “nationality” και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου».

«Στο διεθνές δίκαιο», είπε, «δεν υπάρχουν γενικώς παραδεδεγμένα χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του έθνους ή του λαού. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι δικαίωμα αναγκαστικού δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συμβατικής ρύθμισης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει “μακεδονικό έθνος” ή “λαό” με αυτήν τη Συμφωνία».

Επισήμανε όμως ότι η συμφωνία, διευκρινίζει ότι οι γείτονές μας αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά στο άρθρο 7(4) ότι και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά  της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά, την κουλτούρα και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της ελληνικής Μακεδονίας».

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Συνθήκη των Πεσπών ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αίσθηση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνεια. Ταυτοχρόνως, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους που νιώθουν τραυματισμένη την εθνική τους υπερηφάνεια και τους σέβεται, «σε αντίθεση με τους εμπόρους του πατριωτισμού, τους “Μακεδονομάχους ΑΕ”», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αφού επισήμανε ότι ο διάλογος προϋποθέτει ειλικρίνεια, τόνισε ότι δεν διαπίστωσε, από πολλούς ομιλητές, την αναγκαία ευθύτητα, κάτι που απέδωσε τόσο στην πενία επιχειρημάτων όσο και στην πολιτική πίεση που υφίστανται η ΝΔ αλλά και η ΔΗΣΥ, τα δύο δηλαδή κόμματα τα οποία συνδιαμόρφωσαν την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Δικαιούμαι να μιλήσω για έλλειψη παρόμοιας ειλικρίνειας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος επικαλούμενος παραδείγματα παρερμηνείας, όπως η κατηγορία ότι η κυβέρνηση δεν προσκόμισε στην Επιτροπή τις συνταγματικές τροποποιήσεις της γείτονος, ενώ – όπως είπε – από την αρχή τις κατέθεσε στη διαδικασία σε επίσημη ελληνική και αγγλική μετάφραση. Το ίδιο έγινε – ζητήθηκε δηλαδή από τα κόμματα και κατατέθηκε – και με το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως και για το ενιαίο κείμενο που θα ενσωμάτωνε τις νέες τροπολογίες, συμπλήρωσε. Για τις τροπολογίες, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι τις έθεσε ενόψει του Σώματος, ενώ ήδη εξήγησε – και γι’ αυτό τον λόγο προσκόμισε και το αντίγραφο του Συντάγματος της πΓΔΜ- ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη γείτονα χώρα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης, αλλά της παράθεσης στο τέλος του συνταγματικού κειμένου, των συνταγματικών τροποποιήσεων.

«Και παρόλα αυτά, διάβασα ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τη Συμφωνία και αρνήθηκε να καταθέσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις» είπε ο αν. υπουργός Εξωτερικών και διερωτήθηκε: «Γιατί αυτή η ανάγκη να γίνεται αυτή η επίκληση σε κάτι που δεν υπάρχει; Από πού προκύπτει η πίεση αυτή;».

Προτιμάς σύνθετη ονομασία ή σκέτο Μακεδονία; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα» ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συμπλήρωσε, δε, πως η μεγάλη απάτη που έστησε πολιτικές, δημοσιογραφικές και εκκλησιαστικές καριέρες, αλλά και δημιούργησε ή πολλαπλασίασε περιουσίες, στις μέρες μας ήρθε ως εξής: Θέλεις τον όρο Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής σου χώρας;

Ο κ. Δανέλλης τόνισε πως με τη μυωπική διαχείρισή μας, όπου μέλημα ήταν το ψηφοθηρικό-μικροκομματικό συμφέρον και όχι το εθνικό, καταλήξαμε σήμερα το μεγάλο ζητούμενό μας να έχει περιοριστεί στη διασφάλιση της μη μονοπώλησης, της μη αποκλειστικής χρήσης από τη γειτονική χώρα του όρου Μακεδονία.

«Ο γνήσιος πατριωτισμός απαιτεί αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον πατριωτισμό των άλλων» επισήμανε ο βουλευτής για να συμπληρώσει: «Όχι μόνο δεν πουλάμε ή χαρίζουμε, αντιθέτως προσπαθούμε να πάρουμε πίσω».

Θα ψηφιστεί με περισσότερες από 151 ψήφους η Συμφωνία των Πρεσπών εκτιμά η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση τώρα, θεωρούν ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την υπερψήφιση της Συμφωνίας από περισσότερους από 151 βουλευτές. Η κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση ενημέρωση της Βολής και των πολιτών. Η υπουργός Εσωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η ρηματική διακοίνωση καλύπτει όλες τις ανησυχίες ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μίλησε για στάση ευθύνης από το Ποτάμι και ανεξάρτητους βουλευτές.

Κοινοβουλευτικές και συνταγματικές ακροβασίες καταγγέλλει η ΝΔ

Στη ΝΔ μιλούν για ευτελισμό των διαδικασιών και των θεσμών από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες εντός και εκτός βουλής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει κοινοβουλευτικές και συνταγματικές ακροβασίες. Η ΝΔ απευθύνεται στην κυβέρνηση και διερωτάται γιατί ζητάει την ψήφιση της συμφωνίας χωρίς να έχουμε δει το κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ. Κάλεσε μάλιστα στη Βουλή τον Νίκο Κοτζιά που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία.

«Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε», τόνισε συνεργάτης του πρωθυπουργού κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε ο ίδιος, «μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί» και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε».

Διεργασίες και αντιπαραθέσεις στο Κίνημα Αλλαγής και στο Ποτάμι

Συνεχίζονται οι διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις στο Κίνημα Αλλαγής και στο ΠΟΤΑΜΙ. Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η στάση Θεοχαρόπουλου υπηρετεί τους σχεδιασμούς Τσίπρα και ότι εκείνη δεν κάνει παζάρια, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι του προτάθηκε το Επικρατείας για να καταψηφίσει τη συμφωνία και ότι ζήτησε να είναι υποψήφιος με σταυρό αλλά το αρνήθηκε η κ. Γεννηματά, ενώ αργότερα το βράδυ η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε την αποχώρησή της απο το ΚΙΝΑΛ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διακήρυξε ότι εμείς συνεχίζουμε και ότι ζούμε το εθνικιστικό αμόκ σε σκηνοθεσία ΝΔ, όπως ζήσαμε το 2015 το αντιμνημονιακό αμόκ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. σε συνεντευξή του πάντως είπε πως αν ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση μομφής εκείνος θα υπερφηφίσει.

Οι εξελίξεις αναδιατάσσουν τον πολιτικό χάρτη με τις πολιτικές συμπλεύσεις και τα πολιτικά διαζύγια, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, να διατηρούν κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση στα γραφεία των ΑΝΕΛ όπου ο Πάνος Καμμένος δέχτηκε τον καλό του όπως είπε φίλο Τάκη Μπαλτάκο πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Αποφάσισαν να πορευτούν μαζί στις εκλογές όποτε γίνουν. Έκαναν προσκλητήριο σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν και κάλεσαν 45 πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχουν εκλεγεί να έρθουν μαζί τους.

Ενδιαφέρον, τέλος έχει να παρακολουθήσουμε ποιες θέσεις είχαν διατυπώσει κατά το παρελθόν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν χειριστεί από επιτελικές θέσεις το μακεδονικό ζήτημα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσταντόπουλος, Γιώργος Παντελάκης, Γιώργος Ευθυμίου, Λίνα Μπεθάνη, Λάμπρος Παναγιώτου, Κάτια Αντωνοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος