Χ. Θεοχάρης: Η Ελλάδα ως κορυφαίος φορέας τουρισμού παγκοσμίως (Video)

Στην κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής ελίτ τοποθετείται η Ελλάδα, μετά τη βράβευση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ ως «Κορυφαίου Φορέα Τουρισμού Παγκοσμίως» στη διοργάνωση World Travel Awards (WTA) 2020. Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε στην ΕΡΤ1 για το βραβείο και το πλάνο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στην τουριστική βιομηχανία το 2021.

Από το 1993 τα WTA απονέμονται κάθε χρόνο σε οργανισμούς και φορείς, οι οποίοι αριστεύουν στον τουριστικό κλάδο. Η κατάκτηση της υψηλότερης διάκρισης στον φετινό διαγωνισμό κάτω από ιδιαίτερες προκλήσεις αναδεικνύει την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την τουριστική βιομηχανία.

«Είναι ένα βραβείο που μας κάνει εθνικά υπερήφανους, αυξάνει την ισχύ και την δύναμη της χώρας μας και αναγνωρίζεται η εθνική προσπάθεια οχι μόνο του υπουργείου αλλά και του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εισπράξεις φέτος αναμένεται να κινηθούν λίγο πάνω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, με την αγορά να χάνει τελικά φέτος περισσότερα από δεκαπέντε δισεκατομμύρια (σημειώνεται πως το 2019 οι εισπράξεις από τον κλάδο είχαν φτάσει τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά παράλληλα και μεγάλο μέρος της δυναμικής που είχε κερδίσει την τελευταία εξαετία, με συνεχόμενα ρεκόρ τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα.

«Τα νούμερα για το κλείσιμο του τουρισμού θα μαζευτούν το επόμενο διάστημα από την τράπεζα της Ελλάδος, η δική μου αίσθηση είναι ότι θα αγγίξουμε τα τέσσερα δισεκατομμύρια», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Φορείς της τουριστικής αγοράς τοποθετούν πλέον την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Οι τουριστικές δραστηριότητες, θα εξαρτηθούν από τρεις κρίσιμες συνιστώσες:

  • Tην εξέλιξη των υγειονομικών δεικτών που σε μεγάλο μέρος βασίζονται και στο πότε θα είναι διαθέσιμο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό,
  • το πώς θα είναι οι βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές κι
  • αν θα ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Ο σχεδιασμός για τον τουρισμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τη διεθνή συνεργασία, το εμβόλιο και πόσο γρήγορα θα δοθούν τα εμβόλια. Ο ανταγωνισμός του χρόνου θα ενταθεί, όλοι θα είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση ενώ οι τιμές θα βρίσκονται σε ένα πεδίο μάχης σε διεθνές επίπεδο», συμπλήρωσε ο Υπουργός Τουρισμού.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sYmaj5nGR1I[/embedyt]

Σχετικά με το μέλλον του τουριστικού σχεδιασμού για το 2021 ο Χ. Θεοχάρης αναφέρει: «Ήδη ο ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) έχει κάνει την πρόσκληση σύμφωνα με τις νομοθετικές διαδικασίες και αρμοδιότητες που έχει σε διαφημιστικές εταιρείες για να φτιαχτεί και να υλοποιηθεί η καμπάνια ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει η σεζόν. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες και υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς».

«Το άνοιγμα του τουρισμού στέκεται σε πολιτικά κριτήρια και όχι σε υγειονομικά. Ο φόβος που υπήρχε ήταν το κύμα που θα ερχόταν τον Οκτώβριο να μην έρθει τον Αύγουστο. Δεν είχε ουσιαστική επίπτωση ο τουρισμός στο δεύτερο κύμα. Το δεύτερο κύμα χτύπησε όλες τις χώρες ακόμη και εκείνες που είχαν σκληρότερα μέτρα», τονίζει.

Σχετικά με τις «προκαταβολές» ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρει:
«Κάθε χρόνο έχουμε τις λεγόμενες «προκαταβολές» τις οποίες δεν θα τις δούμε φέτος διότι οι προκαταβολές του προηγούμενου χρόνου δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί».

«Τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν λάβει χρήματα τα οποία δεν συμψηφίστηκαν διότι δεν υπάρχει αρκετή κίνηση. Συνεπώς εδω θέλει μια στήριξη και βοήθεια. Θα παρακολουθούμε πολύ στενά αυτό το ζήτημα όλο το χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος