Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ1 και όπως ανέφερε «Η άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από 1η Οκτωβρίου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα».

Ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, υπογράμμισε πως ότι «δεν θα πρέπει να καλυφθεί από τις εξελίξεις της επικαιρότητας αλλά ότι πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες» και με αφορμή το νέο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός τόνισε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση λιντσαρίσματος στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι που δεν αντιστοιχεί σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα» και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης και απόδοσης τυχόν ευθυνών.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η πλήρης επιστροφή της οικονομίας της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «με πολύ προσεκτικά βήματα» και προανήγγειλε ότι «θα ακολουθήσουν σταδιακά και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει πλήρης άρση των capital controls.

Όπως εξήγησε, η μεταβλητότητα και η ανησυχία που υπάρχει στις αγορές για χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια δεν επιτρέπει σε οικονομίες πολύ πιο σταθερές από την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε αυτές που να είναι βιώσιμες και γι’ αυτό τον λόγο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας τη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού ασφαλείας, το καλοκαίρι του 2017, καθώς με αυτόν τρόπο δεν χρειάζεται η χώρα να δανειστεί από τις αγορές τον πρώτο καιρό μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Με αφορμή τη σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης που παρατηρείται κυρίως κατά την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδοθεί το πόρισμα επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων ώστε να καταρτιστεί νομοσχέδιο για το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Σχολιάζοντας της πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «πολιτικά αυτό ισοδυναμεί με σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών, που δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα». «Ουσιαστικά», πρόσθεσε, «ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να απαλλάξει το κράτος από τις δημόσιες δαπάνες» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να παραμείνει βασική υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ».

Προανήγγειλε,  την κάλυψη 118 μόνιμων θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, όπου όπως είπε δεν έχουν δει ποτέ μηχανικό ή οικονομολόγο στις υπηρεσίες τους.

Για το χωροταξικό των δήμων ξεκαθάρισε ότι «θα ήταν απολύτως επιπόλαιο να ανοίξουμε ένα τέτοιο ζήτημα λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές» και διευκρίνισε λέγοντας ότι το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα διάσπασης δήμων «μόνο για εξόφθαλμες περιπτώσεις που είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για όλους μας» και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν από τι στιγμή που έχουμε ψηφίσει για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος στις εθνικές εκλογές να μην μπορούμε να την εφαρμόσουμε στις τοπικές κοινωνίες εκεί όπου κατεξοχήν απαιτείται να υπάρχουν συνθέσεις, συναινέσεις και σχήματα που θα υπερβαίνουν τα κομματικά όρια».

Στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διαδικασίες πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ιεράρχηση των αναγκών και με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», ενώ για συμβασιούχους που έχουν πολυετή προϋπηρεσία όπως στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διαβεβαίωσε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να εξασφαλίσουμε αυτούς τους ανθρώπους», στο πλαίσιο πάντα του διαγωνισμού για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: