ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η εμπειρία της Ελλάδας δίδαξε ότι, όταν η Πολιτεία άκουσε τους γιατρούς και πήρε τολμηρά μέτρα, κατέκτησε και την εμπιστοσύνη των πολιτών», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη παγκόσμια τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών για τον COVID-19. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις προσπάθειες ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού εμβολίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα γρήγορα αντανακλαστικά της χώρας μας και οι επιστήμονες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 Ελλήνων γιατρών και ερευνητών από 25 χώρες λέγοντας ότι «είναι ένα πρώτο βήμα συντονισμού. Αλλά και πρόπλασμα για τη συγκρότηση ενός Παγκόσμιου Δικτύου Ομογενών Γιατρών-Ερευνητών. Συμπλήρωσε, πως η συγκεκριμένη ημερίδα «αναδεικνύει το τεράστιο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας εκτός συνόρων και υπογραμμίζει τη δύναμη και την ικανότητα του Έλληνα που προκόβει όπου κι αν βρεθεί».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρώτο κύμα της πανδημίας πρόσφερε χρήσιμα διδάγματα και για την πολιτική ζωή.

«Με πρώτο ανάμεσά τους, την ανάγκη οι κυβερνητικές αποφάσεις να στηρίζονται στη γνώση. Να ‘ακούν’ την επιστήμη. Και, όταν χρειάζεται, να υπηρετούν και δύσκολες επιλογές. Έστω κι αν αυτές στην αρχή μπορεί να φαίνονται αντιδημοφιλείς ή ακόμα και ανεφάρμοστες», όπως τόνισε.

«Η κυβέρνησή μας πρωτοστατεί στον αγώνα, ώστε κάθε χρήσιμο φάρμακο -και κυρίως το πολυπόθητο εμβόλιο- να γίνουν προσιτά σε κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης πως «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα» και πρόσθεσε ότι «η οικονομία μας έχει ξεκινήσει και ο τουρισμός μας κάνει τα πρώτα οργανωμένα του βήματα», ενώ μέσω ειδικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί υπάρχει φροντίδα έτσι ώστε κάθε ενδεχόμενο κρούσμα να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο και γρήγορα.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το λόγο έχουν πλέον οι επιστήμονες από τους οποίους «περιμένουμε, όλοι, να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη θεραπεία της νόσου, όσο και τις προοπτικές του εμβολίου.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 100 προβεβλημένοι Έλληνες γιατροί και ερευνητές, ενώ κύριοι εισηγητές ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Emmanuel Kogevinas από την Ισπανία, ο πολύ γνωστός από το εμβόλιο του Έμπολα -πρωτοπόρος, Γιώργος Γιανκόπουλος της Regeneron και ο καθηγητής του Harvard, Stephanos Kales.

Παρέμβαση πραγματοποίησε, επίσης, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, Σπύρος Ζακυνθινός αλλά και 9 πρόεδροι/αντιπρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων Ομογενών από τον Καναδά, 2 από τις ΗΠΑ, και άλλοι από Αυστρία, Γερμανία, Παναμά, Αγγλία, Ρουμανία και Αυστραλία.

Για την τηλεδιάσκεψη, την οργάνωση και τον συντονισμό είχε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ την επιστημονική επιμέλεια των εισηγήσεων και ομιλιών είχε ο καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cornell και Νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης.

Η επιστημονική κοινότητα ανανέωσε τη συνάντησή της για τον αμέσως επόμενο μήνα.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: