Η κατάσταση γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό στη χώρα μας, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ασυνόδευτων παιδιών, η κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά, η αναγκαιότητα αναθεώρησης στο σύστημα ασύλου, αλλά και η ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, που σημαίνει την επιστροφή παράτυπων μεταναστών από τις άλλες χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα, ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησαν ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ικανοποίησή της για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τις ελληνικές υπηρεσίες και τόνισε ότι αυτό είχε αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των «δευτερογενών ροών», δηλαδή τη μετάβαση άτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και για την αύξηση επιστροφών στην Τουρκία, μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έμφαση δόθηκε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, που είναι πολλά αυτήν τη στιγμή στα νησιά.

Από τους δύο υπουργούς ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών παράτυπων μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς στα νησιά ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία.

Επίσης, ζητήθηκε να ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ και συγκεκριμένα από κράτη-μέλη προς τρίτες χώρες, κυρίως Πακιστάν και Βόρεια Αφρική, για να υπογραφούν και να επισπευσθούν επιστροφές υπηκόων τους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, από τις 15 Μαρτίου 2017, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η χώρα μας, σε αναγνώριση της ανταπόκρισης από άλλες χώρες της ΕΕ στη μετεγκατάσταση προσφύγων, θα δεχτεί, όπως απορρέει από τις υποχρεώσεις της, έναν πολύ μικρό αριθμό παράτυπων μεταναστών από την Ευρώπη, που θα είναι συμβολικός, καθώς σχεδόν έχουν μηδενιστεί οι δευτερογενείς ροές.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να στηρίξει τη θέση του για την αποδοχή, από την Ελλάδα, παράτυπων μεταναστών μέσω «Δουβλίνου», έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς που προκύπτουν από την τήρηση των νομικών υποχρεώσεων από άλλες χώρες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι όλες αυτές που τηρούν αυτές τις υποχρεώσεις».

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός, μέχρι τώρα έχει γίνει μετεγκατάσταση 12.500 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, 3.000 άτομα είναι έτοιμα για μετεγκατάσταση και μένουν άλλα περίπου 8.000-10.000 άτομα, για τα οποία έχει εκφραστεί προθυμία από κράτη-μέλη να τα πάρουν.

Επίσης, έχουν γίνει 6.500 επανενώσεις οικογενειών (μέσω «Δουβλίνου») και άλλες 2.000 παρόμοιες περιπτώσεις είναι βέβαιο ότι θα τακτοποιηθούν άμεσα.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο θέμα των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας ότι έχει σταθεροποιηθεί και δεν έχει καμία σχέση με ό,τι επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αυξάνονται και οι επιστροφές. Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχει η βούληση του υπουργείου να γίνουν προαναχωρησιακά κέντρα στη Χίο και τη Σάμο.

Μοιράσου το άρθρο: