Φωτό αρχείου: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανοιχτό εκτιμά ότι είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι «καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει» προσθέτοντας ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι μνημονικοί νόμοι και να ανακτήσει ο κόσμος αυτά που έχασε τα τελευταία χρόνια. Όπως καταλαβαίνουμε και το λένε οι συνταξιούχοι, με όλες τις κινητοποιήσεις τους και τις τελευταίες ημέρες, είδαμε τι έγινε χθες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα είναι ένα: “Δεν αντέχουμε άλλο ψαλίδι”.

«Η κυβέρνηση βέβαια έχει το μαχαίρι και το πεπόνι για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Επιδιώκει να πάει αργότερα. Γιατί αν πάει μέχρι τέλη του ‘18 αρχές του ‘19 με τόσα πολλά μέτρα, τα οποία είναι αποφασισμένα ήδη απ’ το προηγούμενο πρόγραμμα, δε θα μπορέσει να περάσει αυτή την ιστορία της “κανονικότητας” και της “δίκαιης ανάπτυξης”, σχολίασε παράλληλα ο κ. Κουτσούμπας.

«Έχει πληγεί ήδη το σύνολο των συνταξιούχων»

Οι “προσπάθειες” που λέει η κυβέρνηση είναι για λαϊκή κατανάλωση, είναι για εμπαιγμό, στην ουσία, των συνταξιούχων, για εμπαιγμό του λαού, διότι έχει νομοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα, τα προηγούμενα τριάμιση χρόνια, προχωράνε κανονικά μέχρι τέλος του ‘18 και από αρχές του ‘19 έχουμε και μείωση σε συντάξεις με τον επανυπολογισμό κι ας λένε τώρα ότι 25% με 30% των συνταξιούχων θα πλήξει εκ νέου αυτό, γιατί έχει πληγεί ήδη το σύνολο των συνταξιούχων.

Ανάπτυξη για το λαό για να υπάρξει σημαίνει κατάργηση των 1000 και πλέον αντιλαϊκών νόμων. Σημαίνει ανάκτηση απωλειών, όχι σταδιακά, όπως θα διατυμπανίζει ο κ. Τσίπρας και όπως το λέει τρία χρόνια τώρα, γιατί και τώρα μιλάει γι’ αυτό το πράγμα. Σημαίνει εδώ και τώρα καταργώ τους νόμους, αυξάνω τους μισθούς, βάζω κατώτερο 751 ευρώ, επαναφέρω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταργώ τον ΕΝΦΙΑ, γιατί τα υπόλοιπα είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η τρόϊκα, άσχετα πώς θα ονομάζεται, κουαρτέτο ή αν δεν θα ονομάζεται έτσι, θα είναι εδώ παρούσα. Θα έρχεται ανά τρίμηνο, ανά δίμηνο, άμα χρειάζεται και κάθε μήνα, αν η οικονομία, “βοηθούσης της οικονομίας“ που είπε και ο κ. Βούτσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν ανταποκρίνεται.

Το πρόβλημα είναι αν θα αλλάξει ριζικά η πολιτική με τις εκλογές

«Εμάς, ως ΚΚΕ δε μας αφορά αυτό καθεαυτό το γεγονός, διότι πολλά κόμματα και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ προτείνουν εκλογές. Το πρόβλημα είναι ότι ζητάνε εκλογές διότι δεν έχουν ριζικές εναλλακτικές λύσεις να δώσουν στη βασική κατεύθυνση και της οικονομικής πολιτικής και των ευρωενωσιακών θεσμών και το τι απαιτούν, έχουν την ίδια αντίληψη», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είμαστε αντίθετοι στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών»

«Η κατάτμηση της Β’ Αθήνας, με βάση τον εκλογικό νόμο, σημαίνει ότι με την καραμπόλα που προβλέπει ο εκλογικός νόμος,  θα διώξουν τα μικρότερα κόμματα, αυτά που βγάζουν 10 – 15 βουλευτές, για να παίρνουν τις έδρες σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Είναι ζήτημα στοιχειώδους αντιπροσωπευτικότητας και δημοκρατικής τάξης», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: