Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η κριτική ασκήθηκε και επί του ευρύτερου διαδικαστικού ζητήματος της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων με σύντομες διαδικασίες κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, όσο και επί του συγκεκριμένου περιεχομένου.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας: «Λίγο μόλις διάστημα μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στα νησιά του Αιγαίου, ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής εγκλωβισμού, η κυβέρνηση προκλητικά, έρχεται τώρα με το νομοσχέδιο – σε συνέχεια και της απαράδεκτης ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις – να νομοθετήσει τα κλειστά «πολυδύναμα» κέντρα κράτησης στα νησιά, στα οποία θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, αλλά και όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους και βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης. Ενώ, με το ίδιο νομοσχέδιο προχωράτε και στη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κι όλα αυτά τα κάνετε εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και που είναι πολύ πιθανό να επανέλθει δριμύτερη το φθινόπωρο, όταν μάλιστα όλο αυτό το διάστημα φάνηκαν οι μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, από την κατάσταση που επικρατεί, με δική σας ευθύνη, στις προσφυγικές δομές.

Κίνδυνοι και για την υγεία των φιλοξενούμενων, αλλά για την υγεία των εργαζομένων σε αυτές.

Στην ουσία φτιάχνετε στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα τις νέες σιδερόφραχτες φυλακές της ΕΕ, που εκτός όλων των άλλων, θα είναι ενεργές υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν, εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και προϋποθέσεων προστασίας και υγιεινής.

Με το νομοσχέδιο, επίσης, αυξάνεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, με καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις του χρόνου έκδοσης αποφάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης, για περισσότερες ακόμα κατηγορίες.

Για τα ανήλικα παιδιά, μάλιστα, καταργείται αυτό το τεκμήριο, το οποίο παρείχε την αναγκαία προστασία μέχρι να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ηλικία των παιδιών, ώστε να τους παρέχονται τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Εισάγονται μια σειρά παγίδες και εμπόδια, με τραγικές συνέπειες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, που αφορούν, από την παρουσία ιδιωτών νομικών στη σύσταση μητρώου βοηθών χειριστών ασύλου, μέχρι και τη μη εξασφάλιση διερμηνέα που να μιλά τη γλώσσα των αιτούντων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Στο ίδιο νομοσχέδιο, όμως, που πετάει στον «Καιάδα» τα θύματα, τους ξεριζωμένους, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις διευκόλυνσης!

Διευκολύνετε για παράδειγμα, ξένους λεφτάδες, όσους θεωρείτε ότι «φυσάνε τον παρά» και τις οικογένειές τους, χορηγώντας τους άδειες διαμονής και χρυσές βίζες, μπας και κάνουν καμιά «μπίζνες» δηλαδή.

Διευκολύνετε επίσης την παροχή φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, ασκουμένων χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, διευκολύνετε ακόμα, Αμερικανούς υπότροφους του ιδρύματος Fulbright, να εκδίδουν γρήγορες και ευέλικτες θεωρήσεις εισόδου, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και άμβλυνσης του αντιϊμπεριαλισμού και αντιαμερικανισμού, εκφρασμένος για πολλοστή φορά στόχος της αμερικάνικης πρεσβείας, που υπάρχει μέσα στον ελληνικό λαό».

Και αυτό το νομοσχέδιο, κινείται στο πλαίσιο της απαράδεκτης και εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Ως προς τις προτάσεις του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι: «Απέναντι σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται για πρόσφυγες, μετανάστες, για τους νησιώτες, για τον ελληνικό λαό συνολικά, η μόνη διέξοδος και λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη θέση του ΚΚΕ:

– Για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

– Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

– Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης».

Πρόταση για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Ακολούθως ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον Πολιτισμό, λέγοντας: «Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους, ανακοινώσατε κάποια ημίμετρα χτες. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για όλο το χώρο του Πολιτισμού.

Με την Πρόταση Νόμου, ανάμεσα σε άλλα, το ΚΚΕ προτείνει:

– Επίδομα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ομοίως για τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες – δημιουργούς και για κάθε μικρή επιχείρηση, πλην ανωνύμων εταιρειών. Επίσης προτείνονται απαλλαγές από υποχρεώσεις καταβολής τόκων, προστίμων, υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ κ.α, επίδομα στέγασης, αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης, δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ.

– Για τους μακροχρόνια ανέργους αυτού του χώρου, να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή των όρων και των προϋποθέσεων της ισχύουσας νομοθεσίας για την χορήγησή του μέχρι και την άρση κάθε περιοριστικού μέτρου.

– Επέκταση της χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού και οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις.

– Ειδικά προγράμματα στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού κι επιχορηγούμενες παραγωγές της περιόδου 2020 – 2021, όπως: Αγορές και αναθέσεις από το κράτος και τους φορείς του, καλλιτεχνικών έργων ή καλλιτεχνικών υπηρεσιών σε κάθε είδος τέχνης, κατόπιν Ανοιχτής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό. Αύξηση του ποσοστού του ελληνικού ρεπερτορίου, καθώς και του ποσοστού μίσθωσης ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης στον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο.

Απαιτούμε, μιας και βρίσκεστε σε νομοθετικό οίστρο και σε συνεχείς διαδικασίες εξπρές, να φέρετε άμεσα για συζήτηση στη βουλή αυτή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ».

Η 9η Μάη

«Τελειώνοντας», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, «αξίζει να μνημονεύσουμε και από αυτό εδώ το βήμα, ότι σαν αύριο στις 9 Μάη του 1945, ολοκληρωνόταν η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, μπήγοντας στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος το σπαθί των λαών, με την αποφασιστική συμβολή κυρίως της τότε Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού, των αντιστασιακών παρτιζάνικων ένοπλων δυνάμεων σε όλες τις κατεχόμενες χώρες. Τιμή μόνο τους πρέπει και όχι αυτός ο οχετός που χύνεται τέτοια μέρα κάθε χρόνο.

Αυτή τη μέρα, με αυτό το περιεχόμενο, έπρεπε να τιμάμε κι όχι να της αλλάζουμε το χαρακτήρα και να την γιορτάζουμε υποκριτικά ως Μέρα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης, Ένωσης Καπιταλιστικών Κρατών, που οξύνονται όλες οι αντιθέσεις της».

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κουτσούμπα.

Μοιράσου το άρθρο: