Στα πρόσφατα «τραγικά» περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της  ΚΕ του ΚΚΕ, στην έναρξη της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας υπήρχαν επίσημες καταγγελίες εργαζομένων και των σωματείων τους στην ιδιωτική Υγεία ότι σε ιδιωτικά κέντρα δεν τηρούνται τα μέτρα. Παράλληλα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, να ορίσει ακριβή ημερομηνία για τις Πανελλαδικές με τους «βέλτιστους όρους» και κατέθεσε πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό.

Είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει μέτρα, με πιο βασικό την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την υπαγωγή του κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου, διευκρινίζοντας ότι «η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν έχει καμία σχέση με τη μίσθωση κάποιων υπηρεσιών στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με την «επόμενη μέρα», είπε καταρχήν ότι «εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε αναλυτικά, κυρίως ποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χρειάζεται να συνοδεύουν αυτή τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και το άνοιγμα όλων των υποδομών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «επόμενη μέρα» αφορά «κυρίως τη διαχείριση της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζει το έδαφος για να φορτωθεί αυτή η επερχόμενη κρίση πάλι στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες το μεγάλο κεφάλαιο, να θωρακιστεί η κερδοφορία του και η δική του σε συνέχεια γρήγορη ανάκαμψη».

Αναφέρθηκε στις απολύσεις, στις αρνητικές για τους εργαζόμενους μεταβολές των εργασιακών σχέσεων, στις απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις που αυτοί δέχονται εκ μέρους της εργοδοσίας και σχολίασε ότι το επίδομα των 800 ευρώ και τα επιδόματα ειδικού σκοπού «που δίνονται με το σταγονόμετρο και με εξαίρεση πολλών κλάδων» δεν επαρκούν για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εργαζόμενους, μισο-άνεργους, ωρομίσθιους, ημερομίσθιους που «δεν καταγράφονται πουθενά, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν δικαιούνται ούτε επιδόματος ειδικού σκοπού, ούτε επιδόματος ανεργίας».

Είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι η επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τώρα, ώστε να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους.

«Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις, λέει ο υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας Βρούτσης, που έχει και την τιμητική του αυτές τις μέρες. Κάτι ξέρει για να το λέει. ‘Αλλωστε, αυτή είναι η ειδικότητά του, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, με ό ,τι αντεργατικό και βάρβαρο συνεπάγεται αυτό, για τους ίδιους τους εργαζόμενους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε μια διέξοδο στην αμηχανία της για να ασκήσει κριτική».

«Είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς τόσα χρόνια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που παρείχαν οι φορείς τους οποίους οι ίδιοι πιστοποιούσαν; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας ότι όσο εμπορευματοποιείται η Παιδεία, μπορεί να κρατά ψηλά και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μετά την παρέλευση της «έκτακτης κατάστασης» να έχει μείνει «μια αγορά εργασίας πιο μόνιμη, άγρια, ευέλικτη για την εξόντωση των εργαζομένων, πιο φιλική μόνο για τα κέρδη των λίγων».

«Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τελευταίας περιόδου, που συνεχίζονται στις 28 Απρίλη με την πανελλαδική μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς, αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού την επόμενη μέρα», τόνισε.

Σχετικά με όσα διαδραματίζονται στην ΕΕ, είπε ότι «το πραγματικό ερώτημα από τη σκοπιά του λαού, είναι: τα νέα δάνεια, είτε αυτά έλθουν μέσα απ’ τους μηχανισμούς του ESM, είτε μέσω ενός ενιαίου ομολόγου ή Κοινού Ταμείου, ποιοι θα τα καρπωθούν και ποιοι θα τα πληρώσουν;»

 

Πηγή:ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: