«Καταδικάζουμε τέτοια φαινόμενα προκλήσεων, συνιστούμε ηρεμία και δεν μπορούμε να επιδοκιμάζουμε όποιους προβαίνουν σε τέτοιες ακρότητες»,  σχολίασε ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το ζήτημα που προέκυψε με τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Γιαννούλη περί μπάρμπεκιου με χοιρινό και χρήση αλκοόλ έξω από προσφυγικές δομές.

Ο κ. Μαρκόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν επιδοκιμάζει όσους βγαίνουν με καραμπίνες, απειλούν και κάνουν τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι κακώς ο κ. Γιαννούλης προχώρησε την ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος με αυτόν τον τρόπο και ότι θα μπορούσε να πει απλά ότι καλό είναι να μην προκαλούμε τις συγκεκριμένες κοινότητες.

Ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε ακόμα ότι «ο κ. Γιαννούλης απλά θέλησε τα 5 λεπτά δημοσιότητας του και τα πήρε, εκτιμώ όμως ότι και ως Νέα Δημοκρατία δεν θα πρέπει να τσιμπάμε σε τέτοιου είδους προκλήσεις».

Ως προς τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι είναι λογικοί, κατανοητοί και απολύτως σεβαστοί οι προβληματισμοί των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με αυτό το κρίσιμο θέμα και ως κυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε περισσότερο τα αυτιά μας ανοιχτά, να διαβουλευτούμε και να συνεχίσουμε το διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι η θωράκιση των συνόρων και η αυστηροποίηση της διαδικασίας παροχής ασύλου στέλνει ένα άλλο μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ένα μήνυμα αυστηροποίησης του δόγματος σχετικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος.

Ο βουλευτής της Β΄ Πειραιά πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει ένα δόγμα που επικράτησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ότι οι μετανάστες λιάζονται». Ο ίδιος συνέχισε σημειώνοντας ότι από την άλλη πλευρά «δεν είμαστε Σαλβίνι να πνίγουμε ανθρώπους στη θάλασσα».

Ο ίδιος θέτοντας το θέμα της ευρωπαϊκής διάστασης δήλωσε ότι υπάρχει ξεκάθαρα έλλειμμα αλληλεγγύης από την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναδειχθεί. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής και περιμένω από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές μας να πάνε και να χτυπήσουν πλέον το χέρι στο Στρασβούργο».
Ο κ. Μαρκόπουλος έθεσε ένα επιπρόσθετο ζήτημα υπογραμμίζοντας ότι ενώ συζητείται το θέμα ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, η γείτονα χώρα δεν έχει εκφράσει την πρόθεση να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο έδαφος της για να δείξει καλή διάθεση προς τον νότιο γείτονα της που αντιμετωπίζει πρόβλημα και κατέληξε ότι όλοι διεκδικούν τα δικαιώματα αλλά όχι οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ΕΕ.

Τέλος ο κ. Μαρκόπουλος κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εφαρμόσει στο θέμα αυτό μία πολιτική ανταλλαγμάτων στη λογική ότι «αφήστε τους πρόσφυγες εδώ κι εμείς θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε με το προσφυγικό, αρκεί να μη κόψετε τις ασυνταξίες και να μη μας επιβάλλεται πρόσθετα μέτρα».

Για το θέμα της προανακριτικής εξεταστικής στην οποία συμμετέχει ως μέλος ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχει μία εξαιρετική ευκαιρία μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής και αφού δεν κλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να εξετάσουμε τον Κωσταντίνο Φρουζή, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου και στην υπόθεση του φαρμάκου. Προσερχόμαστε αύριο με ηρεμία. Θέλω να πιστεύω ότι η άλλη πλευρά θα επιδείξει πολιτική ωριμότητα και θα αφήσει τις διαδικασίες να προχωρήσουν.

Νομίζω ότι δεν θα φέρουμε το πεζοδρόμιο εντός Βουλής και τους αγανακτισμένους διότι δεν θα βλάψει μόνο τον κοινοβουλευτισμό, αλλά θα βλάψει και το κόμμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης σε μία περίοδο που επιδιώκει να δείξει ότι είναι μία ψύχραιμη και ώριμη δύναμη που μπορεί να απευθυνθεί στο πολιτικό κέντρο. Και στο πολιτικό κέντρο με ύβρεις και τσαμπουκάδες και νταηλικία δεν μπορείς να απευθυνθείς. Αν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε κάποιου άλλου είδους πολιτικό ακτιβισμό νομίζω ότι θα πρόκειται για πολιτικό αυτοχειριασμό.»

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Μοιράσου το άρθρο: