Δ. Μιχαηλίδου: Επιτάχυνση διαδικασιών χρηματοδότησης νέων θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων (audio)

Η κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη διακυβέρνηση την εξής αντίφαση, ενώ αυξάνονταν τα ασυνόδευτα παιδιά που έφταναν στην χώρα, μειώθηκαν οι θέσεις φιλοξενίας τους, καθώς άρχισαν να κλείνουν ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν επεσήμανε η κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Η κ. Μιχαηλίδου αφού υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης μεταφοράς των ανήλικων ασυνόδευτων από τα νησιά και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου διαβιούν η πλειοψηφία εξ αυτών, εξήγγειλε την επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές για την ανανέωση της χρηματοδότησης, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις φιλοξενίας στα ξενοδοχεία, αλλά και να αυξηθούν οι δομές μέσω και της χρήσης πλέον ακινήτων από τη δημόσια περιουσία. Η ίδια μάλιστα επεσήμανε ότι αν και υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση θέλει να εντάξει και τις υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν την εμπειρία και να μην περιοριστούν μόνο στη δράση των ΜΚΟ, όπως είχε πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ίδια αναφερόμενη στους ξενώνες φιλοξενίας που διαχειρίζονται ΜΚΟ αλλά και Δήμοι, σημείωσε ότι είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο καθώς προσομοιάζουν το περιβάλλον μίας οικογένειας. Έχει ήδη γίνει πρόσκληση και σε άλλους δήμους για να ενταχθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα. Ειδικότερα στις επαφές που έγιναν στην Κρήτη, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι ήδη ανταποκρίθηκαν και δεσμεύτηκαν για 400 θέσεις φιλοξενίας.

Η κ. Μιχαηλίδου μάλιστα σημείωσε ότι η δημιουργία ξενώνων από τους ίδιους τους Δήμους έχει και μία αναπτυξιακή διάσταση, διότι αυξάνονται και οι θέσεις απασχόλησης μέσω αυτών των δομών και την ίδια ώρα χρηματοδοτούνται, όπως ακριβώς και οι δομές που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ.

Ως προς το σοβαρό θέμα των ασυνόδευτων που αγνοούνται η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι υπολογίζονται στα 1200 παιδιά, εκ των οποίων ορισμένα έχει παρατηρηθεί ότι φιλοξενούνταν σε επίσημες δομές και έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων που τους υπόσχονται μεταξύ άλλων γρήγορη μετακίνηση στην Ευρώπη και ορισμένα εξ αυτών στην καλύτερη περίπτωση, όταν διαπιστώνουν ότι είναι θύματα επιστρέφουν στις επίσημες δομές. Η ίδια υπογράμμισε ότι ενώ είναι ένα θέμα γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδειξε να κινητοποιείται για να λάβει μέτρα προστασίας αυτών των παιδιών.

Για τις διαδικασίες επανένωσης με μέλη των οικογενειών τους στην Ευρώπη η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι έχει ήδη επαφές με Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ στην Αθήνα για να επιταχυνθεί η διαδικασία, αλλά υπάρχουν ακόμα σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα, καθώς πολλές από αυτές τις χώρες έχουν ήδη που φιλοξενούν πολλά ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ εξετάζουν και ενδελεχώς την οικονομική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες σχεδιάζεται να φιλοξενήσουν τα παιδιά αυτά. Επίσης διαπιστώνονται και σοβαρές καθυστερήσεις στη γενετική ταυτοποίηση τους με μέλη των οικογενειών τους.

Αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών αυτών η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι, «κοινωνική ένταξη χωρίς τη γλώσσα μας και χωρίς την ένταξη τους στο σύστημα εκπαίδευσης δε γίνεται και σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργήσουμε από μόνοι μας ένα εσωτερικό πρόβλημα και μία εσωτερική απομόνωση αυτών των παιδιών».

Τέλος η υφυπουργός εξήγγειλε ότι έως το τέλος του μήνα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για το επίδομα γέννας με πολύ μικρά εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να αποκλειστούν οι υψηλές εισοδηματικές τάξεις για λόγους κοινωνικής τάξης και για να υπάρξει μία μικρή συνδρομή στην επίλυση του δημογραφικού.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος