Το μόνο που καταργείται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, που κατατέθηκε στη βουλή είναι η δόμηση σε οικόπεδα που δεν είναι κατά κανόνα άρτια, δηλαδή που είναι κάτω από τέσσερα στρέμματα, διευκρίνισε στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της κατάργησης των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο και για «ξεπάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας σε Μύκονο και Σαντορίνη «αλλά με κανόνες», ενώ όσον αφορά στο κτηματολόγιο διαβεβαίωσε ότι σε δύο χρόνια, θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αναρτήσεις σε όλη την Ελλάδα

«Αυτή η δυνατότητα της παρρέκλισης είχε μπει το 1962-64, με προοπτική να μείνει μερικά χρόνια, κρατάει μέχρι σήμερα και ήρθε καιρός αυτό που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, να χτίζεις χωρίς κανένα σχεδιασμό να γίνει και στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Οικονόμου και όπως εξήγησε «Περιορίζουμε τη δυνατότητα να χτίζει κάποιος σε οικόπεδο κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά με επαρκείς μεταβατικές διατάξεις. Ουσιαστικά για έξη χρόνια οι ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων – εκτός σχεδίου- διατηρούν την εξαίρεσή τους και θα μπορούν ακόμη να βγάζουν οικοδομικές άδειες και να οικοδομούν.

«Η κατάργηση της δόμησης σε μη άρτια οικόπεδα, δεν ισχύει για περιοχές που είναι μεν εκτός σχεδίου, αλλά  έχουν σχέδια χρήσεων γης, ισχύει μόνο σε περιοχές όπου έχει προβλεφθεί χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό», διευκρίνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια για να χτίσει κάποιος σε οικόπεδο κάτω από τέσσερα στρέμματα.

Μέσα στην επόμενη διετία με τα τωρινά δεδομένα οι ιδιοκτήτες μη άρτιων οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για οικοδομική άδεια.

Τουριστικές εγκαταστάσεις – Πάγωμα έκδοσης αδειών

Για το γεγονός του παγώματος έκδοσης οικοδομικών αδειών τουριστικών εγκαταστάσεων σε Μύκονο και Σαντορίνη, λόγω άναρχης δόμησης, με την οποία ήταν σύμφωνοι οι δήμαρχοι των δύο νησιών, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «Ξεκινάμε σχεδιασμό πάλι τον Ιανουάριο γι΄αυτά τα δύο νησιά και άλλες περιοχές, που θα τελειώσει σε ένα χρόνο, για να μπει τάξη. Μπορεί να επιτραπούν και κάποια πράγματα που σήμερα δεν επιτρέπονται και θα απαγορευτούν κάποια υπερβολικά που σήμερα επιτρέπονται. Θα επανεκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα σε αυτά τα νησιά αλλά με κανόνες«, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Κτηματολόγιο

«Σε δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αναρτήσεις σε όλη την Ελλάδα», διαβεβαίωσε για το κτηματολόγιο, ο κ. Δημήτρης Οικονόμου, «που σημαίνει ότι το κτηματολόγιο μετά αρχίζει και λειτουργεί. Θα υπάρχουν επίσης παντού κτηματολογικά γραφεία στη θέση των υποθηκοφυλακείων»

 

Μοιράσου το άρθρο: