Νέες προκλήσεις της Άγκυρας δια στόματος Γιλντιρίμ, περί τουρκικής παρέμβασης σε ακατοίκητη βραχονησίδα κοντά στους Φούρνους Ικαρίας, ένα περιστατικό τη γνησιότητα του οποίου αμφισβητεί το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Απολύτως προκλητική και καταδικαστέα χαρακτήρισε τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ξεκίνησαν με αφορμή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την περασμένη Παρασκευή, από τρεις νεαρούς, που κανείς δεν γνωρίζει τι ήθελαν ν’ αποδείξουν, την έπαρση ελληνικών σημαιών στις βραχονησίδες Μεγάλος & Μικρός Ανθρωποφάγος, Μακρονήσι Πρασονήσι και Πετροκαραβο.

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη για την ΕΡΤ η Αριάνα Φερεντίνου, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε: «Γνωρίζετε ότι η γειτονική Ελλάδα εμπλέκεται σε ορισμένες δραστηριότητες, από καιρό σε καιρό, αυξάνοντας την ένταση στο Αιγαίο. Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί αύξηση αυτών των παραβιάσεων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν βραχονησίδες, η ιδιοκτησία των οποίων δεν είναι καθορισμένη. Βλέπουμε ότι υπάρχουν απόπειρες να δημιουργηθούν καταστάσεις όπως στα “Καρντάκ”[σημ. Ίμια]».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανοιχτά της ακτής των Διδύμων, σε ακατοίκητη βραχονησίδα, «έγινε απόπειρα ύψωσης ελληνικής σημαίας. Κατόπιν τούτου, ομάδα της ακτοφυλακής μας πραγματοποίησε την αναγκαία παρέμβαση και αφαίρεσε τη σημαία».

«Η συμβουλή μας στην Ελλάδα είναι να μένει μακριά από τέτοιες προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση, στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αναμένουμε κανένας να μην θεωρεί ότι εμείς θα κάνουμε παραχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, να δώσουμε απάντηση σε τέτοια τετελεσμένα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, είπε πως «κομάντο κατέβασαν την ελληνική σημαία και, αν χρειαστεί, θα το ξανακάνουν».

«Δεν αποδεχόμαστε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών»

Όπως επισήμανε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος.

Ωστόσο, συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και απόλυτη σοβαρότητα, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία περί γκρίζων ζωνών ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.

Κουβέλης: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο (audio)

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φωτης Κουβελης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έκανε λόγο για έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Το υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», είπε.

Την ίδια ώρα, το ΓΕΕΘΑ αμφισβητεί τις φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται τρία άτομα να τοποθετούν ελληνικές σημαίες, και αναφέρει ότι στο σύμπλεγμα των Φούρνων δεν υπάρχει απολύτως καμία δραστηριότητα, ούτε ελληνική ούτε τουρκική, τα τελευταία 24ωρα.

Οι ελληνικές αρχές διερευνούν την υπόθεση με την ανάρτηση των φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ανταπόκριση: Αρ. Φερεντίνου, Ρεπορτάζ: Κ. Λασκαράτος, Γ. Σιδέρης], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: