Δ. Βαγιανός: Δημογραφικό και μικρές επιχειρήσεις τα δύο σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (audio)

Το δημογραφικό πρόβλημα και οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις είναι τα δύο από τα κρισιμότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Βαγιανό Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics και μέλος της Επιτροπής του Νομπελίστα Οικονομολόγου κ. Πισσαρίδη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Βαγιανός έδωσε αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα αλλά και τις ανησυχίες που προκύπτουν σχετικά με τις συστάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαγιανό πέντε είναι οι βασικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας: οι πολύ χαμηλές επενδύσεις των εταιρειών, οι εξαιρετικά μικρές επιχειρήσεις, η στέρηση της καινοτομίας, η σχετικά κλειστή ελληνική οικονομία με χαμηλά ποσοστά εξαγωγών (40%) σε σχέση με το Μ.Ο της ΕΕ, και η μικρή παραγωγικότητα. Όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και σχετίζονται με τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν.
Ως προς τις συστάσεις της Επιτροπής για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, ο Καθηγητής του LSE επισημαίνει ότι η πολλή υψηλή φορολογία στη μισθωτή εργασία είναι ένα από τα βασικά αντικίνητρα τόσο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων όσο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο, ο οποίος εφόσον καλείται να πληρώσει ένα τεράστιο ποσοστό φορολογίας επί των αποδοχών του τείνει είτε να βρει άλλους τρόπους εργασίας ή απλά να μην προσπαθήσει περισσότερο για να αυξήσει την παραγωγικότητα του αλλά και το εισόδημα του.

Σχετικά με το μεσοδιάστημα που θα απαιτηθεί για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαγιανός επισημαίνει πόσο σημαντικοί είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι για την κάλυψη των όποιων κενών δημιουργηθούν στην αγορά και στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αρκεί να κατατεθεί ένα σωστό business plan για την απορρόφηση και επένδυση αυτών των κονδυλίων.

Για το κρίσιμο θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που προκαλεί και τις εντονότερες ανησυχίες και αντιδράσεις, ο κ. Βαγιανός υποστήριξε ότι «δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα συστήνοντας το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και την μετατόπιση από το αναδιανεμητικό που ισχύει σήμερα».

Ο κ. Βαγιανός εξήγησε ότι με απλά μαθηματικά το παρόν ασφαλιστικό σύστημα είναι κατανοητό ότι δεν θα αποδίδει τα επόμενα χρόνια λόγω του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, διότι δεν θα υπάρχει επαρκής αριθμός ασφαλισμένος στο μέλλον για να συντηρεί τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων με αποτέλεσμα να πρέπει να αυξάνονται συνεχώς οι ασφαλιστικές εισφορές των τότε ασφαλισμένων. Επομένως ο κ. Βαγιανός εξηγεί ότι θα πρέπει σε ποσοστό 20% ο κάθε ασφαλισμένος να δημιουργεί έναν προσωπικό κουμπαρά ώστε να επενδύει για το μέλλον αποταμιεύοντας τα χρήματα αυτά.

Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι αυτό το σύστημα αυτό ιδιωτικοποιεί το ασφαλιστικό ο κ. Βαγιανός δήλωσε ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει με αυτά τα χρήματα και άλλωστε η Επιτροπή συστήνει και τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα που θα μπορεί να διαχειρίζεται εφόσον το επιθυμεί ο ασφαλισμένος τα χρήματα αυτά.
Τέλος σε σχέση με την εξυγίανση των τραπεζών που σύμφωνα με τον κ. Βαγιανό είναι ζωτικής σημασίας, δύο είναι οι λύσεις: η δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» ή η ανεξάρτητη εξυγίανση της κάθε τράπεζας. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι τράπεζες στην παρούσα φάση δεν έχουν ισχυρά κίνητρα εξυγίανσης διότι ανησυχούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και άρα και για τις πιθανές απώλειες που θα κληθούν να έχουν οι μέτοχοι τους με αποτέλεσμα να συντηρούνται οι επονομαζόμενες «εταιρείες ζόμπι» που αναλογούν στο 30% της αγοράς.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος