Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, για την τελική μορφή του debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Η χρονική διάρκεια της τηλεμαχίας δεν θα ξεπεράσει τις 2 ώρες. Κάθε δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα για μια κύρια ερώτηση και μια διευκρινιστική. Οι θεματικές ενότητες θα είναι τέσσερις, ενώ θα υπάρξει και ενότητα με ελεύθερη ερώτηση. Το επόμενο ραντεβού της διακομματικής ορίστηκε για την επόμενη Δευτέρα, με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία για τον τρόπο διεξαγωγής του debate που θα γίνει την 1η Ιουλίου.

Θα είναι ένα Debate για πέντε. Μετά τις αποφάσεις των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού να μην κατέβουν στις εθνικές εκλογές, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης του οποίου το κόμμα δεν μπήκε στην ευρωβουλή αλλά εκπροσωπούνταν στην εθνική Βουλή. Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποκλείεται διότι το κόμμα του κινείται εκτός του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου.

Στη διακομματική αποφασίστηκε να μείνει εκτός ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, καθώς, σύμφωνα με εισήγηση της ΝΔ, ο απαράβατος κανόνας ο οποίος έχει τηρηθεί μέχρι τώρα είναι ότι συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί που είχαν συγκροτήσει Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας.

Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Σε αυτό που υπήρξε συμφωνία όλων των πλευρών από την πρώτη στιγμή ήταν η χρονική διάρκεια, για την οποία συμφώνησαν όλοι στις 2 με 2.30 ώρες.

Κατά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων επί τάπητος τέθηκαν οι προτάσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε να υπάρχει η δυνατότητα μιας ελεύθερης ερώτησης από κάθε αρχηγό σε όποιον πολιτικό του αντίπαλο θέλει. Επίσης να έχει το δικαίωμα να «υψώσει κάρτα παρέμβασης» διακόπτοντας κάποιον άλλον ομιλητή για να προβάλει τις ενστάσεις του. Πρόκειται για δύο προτάσεις που βρήκαν αντίθετα, κυρίως τα μικρά κόμματα, που υποστήριξαν ότι αυτοί οι όροι οδηγούν δια της πλαγίου σε μια τηλεμαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη εντός του debate.

Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει απευθείας ερώτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο είναι ανοιχτό να χρησιμοποιηθεί η μία κάρτα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ετέθη ο προβληματισμός για τη συμμετοχή μόνο τηλεοπτικών δημοσιογράφων. Από τα άλλα κόμματα υποστήριξαν ότι η επιλογή αυτή αφορά τη μετάδοση της τηλεμαχίας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ότι είναι υπεύθυνα τα κανάλια να επιλέξουν.

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
-Ζωντανός διάλογος μεταξύ των αρχηγών
-Κάρτα παρεμβάσεων («Κίτρινη κάρτα»)
-4 θεματικές ενότητες – 1 ελεύθερη ενότητα – ενότητα μηνύματος πολιτικού αρχηγού
-Συμμετοχή δημοσιογράφων από Εφημερίδες/ ραδιόφωνα

Προτάσεις Νέας Δημοκρατίας
-Συμμετοχή 5 αρχηγών
-Συμμετοχή «τηλεοπτικών» δημοσιογράφων
-4 θεματικές ενότητες + 1 ελεύθερη ερώτηση από δημοσιογράφους

Ως προς τις θεματικές ενότητες, θα είναι τέσσερις, ενώ θα υπάρξει και ενότητα με ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους.

Η ΝΔ πρότεινε θεματικές:

α. Οικονομία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας
β. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
γ. Παιδεία, υγεία και πρόνοια
δ. Καθημερινότητα και ασφάλεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει η εργασία να αποτελέσει ξεχωριστή ενότητα ενώ το ΚΙΝΑΛ πρότεινε ενότητα για τη Δικαιοσύνη.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για την επόμενη Δευτέρα προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία στον τρόπο διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

Παρέμβαση στο θέμα των όρων με τους οποίους θα διεξαχθεί η τηλεμαχία των αρχηγών είχαμε από την Έλλη Στάη. Η παρουσιάστρια του Κεντρικού δελτίου του Open, που αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πάνελ των δημοσιογράφων του Debate με σημερινό της άρθρο στο The Toc αναφέρεται στους υπό διαμόρφωση κανόνες της τηλεμαχίας, κάνει λόγο για «στενό κορσέ», χαρακτηρίζει το μοντέλο που έχει επικρατήσει «αποτυχημένο » και υπογραμμίζει πως «Σαν άλλο “απαγορευμένο φρούτο”, οι απευθείας ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών απαγορεύονται για ακόμη μια φορά δια ροπάλου».

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Κ. Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο: