Φωτογραφία αρχείου

Δεν θα γίνει το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που είχε αρχικά οριστεί για την 1η Ιουλίου. Τα κόμματα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ημερομηνία λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της προεκλογικής δραστηριότητας των αρχηγών. Με ανάρτησή του στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει αιχμές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έψαχναν εναγωνίως αφορμή, να αποφύγουν την τηλεμαχία.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει τη διαθεσιμότητα του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση», τόνισε σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να φανούν συνεπείς στην αρχική δέσμευσή τους να γίνει το debate την 1η Ιουλίου.

Σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 επέρριψε ευθύνες στα κόμματα «που όπως φαίνεται δεν θέλουν να γίνει μια ανοιχτή προγραμματική αντιπαράθεση». Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής μιας τηλεμαχίας μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη απέναντι στην οποία υπάρχει «κάθετη άρνηση της ΝΔ», όπως είπε, όμως για την επόμενη μέρα μετά την 7η Ιουλίου τίθεται «ένα σαφές δίλλημα, ανάμεσα σε δυο ανταγωνιστικά σχέδια, τα οποία πλέον δεν θα έχουν οι πολίτες την ευκαιρία να τα δουν με ένα ξεκάθαρο τρόπο».

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει η ΝΔ για τη ματαίωση του ντιμπέιτ. Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα, τόνισε πως το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ματαιώνεται «με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος», καθώς, όπως λέει, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου.
«Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις», επισήμανε ο κ. Ζούλας.

Την ευθύνη για την ακύρωση του ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας. «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο κ. Όθωνας.

Η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη της αργότερα χαρακτήρισε «προσχηματικούς» τους λόγους του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στη ματαίωση του debate των πολιτικών αρχηγών.«Ο κ. Τσίπρας έχει μεγάλο θράσος. Θέλαμε το debate, δεν έχουμε ευθύνη που δε θα γίνει» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Από τη μια μεριά ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να γίνει καθόλου το debate και έλεγε ότι ήθελε να γίνει ένα debate ανάμεσα σε εκείνον και στον κ. Μητσοτάκη – είμαι σίγουρη ότι ούτε αυτό το ήθελε. Από την άλλη μεριά, είναι ολοφάνερο ότι ο κ.  Μητσοτάκης θα ήθελε να τελειώσουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό χωρίς να συζητήσουμε για τίποτα. Εμείς είχαμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί και σε οποιοδήποτε νεωτερισμό, σε οποιαδήποτε ελεύθερη συζήτηση» είπε. (…) Η συζήτηση που θέλαμε να γίνει, δεν έγινε με απόλυτη ευθύνη του κ. Τσίπρα. Διότι ενώ είχαμε συμφωνήσει για την 1η Ιουλίου εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν ξέρει τι ώρα θα επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής. Όταν επανήλθαν σήμερα είπαν: «έστω και αργά να γίνει την 1η Ιουλίου». Είναι πλέον ολοφάνερο ότι δεν είχε κώλυμα ο κ. Τσίπρας, οπότε κακώς ακυρώθηκε η «τηλεμαχία» εξαρχής», είπε.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το debate των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του debate», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος. Προσθέτει δε ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».
«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

«ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: