Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς. «Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει από την ελληνική ΑΟΖ» είναι το μήνυμα της Αθήνας μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό. 

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ήρθε μετά από μακρά συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, στην οποία αποφασίσθηκε να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ. Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος παρουσίασε στον πρωθυπουργό την επιχειρησιακή εικόνα από την περιοχή.

«Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα. Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα, δε θα υπάρξει ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μίλησε για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και Κύπρου: «Παρά την προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στην γνώριμη παραβατικότητά της, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσεις της για διάλογο ήταν προσχηματικές και ανειλικρινείς».

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Τουρκία ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα, εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων, εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο με δράση εκτός πλαισίου διεθνούς δίκαιου».

Το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Κι ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Ρeis κινείται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας υπό την στενή παρακολούθηση των Ελληνικών πολεμικών σκαφών, η Eυρωπαϊκή Ένωση εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πήτερ Στάνο. Ο ύπατος Αρμοστής είχε την ευρεία στήριξη προκειμένου να εξετασθούν πιθανά βήματα και στους δύο τομείς, την δέσμευση και την ενδεχόμενη απάντηση από στις αρνητικές ενέργειες από την Τουρκία.

Η Άγκυρα κλιμακώνει και στο επικοινωνιακό πεδίο. Στον απόηχο των δηλώσεων Τσαβούσογλου για πρόθεση να συνεχισθούν οι έρευνες και πέραν των χρονικών ορίων που προβλέπει η παράνομη Τουρκική NAVTEX, ο Τούρκος διπλωμάτης Τσαγατάι Ερτζιγιές παρουσίασε παραποιημένο χάρτη στο twitter, στον οποίο μεγάλα τμήματα της Ελληνικής ΑΟΖ παρουσιάζονται ως Τουρκικά, καταργώντας κάθε επήρεια του Καστελόριζου και άλλων Ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Στην περιοχή βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΝ και πιστεύω ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την προκλητικότητα και ότι δεν γίνονται δεκτές οι παράνομες ενέργειές της, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάτος.

«Η Τουρκία επιλέγει το δρόμο των μονομερών παράνομων ενεργειών, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη στην προοπτική του διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ΑΜΠΕ.

Πηγή:ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: