Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την παρέμβαση των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης είναι οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας, ο πολιτικός όρκος, τα ατομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η προστασία της οικογένειας και η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που είναι πρόταση της ΝΔ.

«Με τη διαδικασία που εγκαινιάστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ  ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους, το οποίο πολέμησε ο Σύριζα πριν υποχρεωθεί να το υιοθετήσει», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, στα επόμενα χρόνια η ετήσια δαπάνη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί στο 1 δις ευρώ από 760 εκατομμύρια ευρώ που είναι το 2019.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, αλλά και για τα ατομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τονίζοντας ότι καλύπτονται επαρκώς από το υπάρχον Σύνταγμα. Μίλησε για άγχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλει την ιδεολογική της διαφορά μέσα στο Σύνταγμα σαν να είναι πολιτικός πίνακας ανακοινώσεων και σημείωσε ότι η προσπάθεια να περάσει στο άρθρο 3 η φράση για την θρησκευτική ουδετερότητα γίνεται όχι γιατί επιβάλλεται από τη φύση των ιστορικών πραγμάτων αλλά γιατί θέλει να εμφανιστεί ότι αγωνίστηκε και πέτυχε τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας.

O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος καταλόγισε στην κυβέρνηση νεοσυντηρητισμό και οπισθοδρόμηση. Σε ορισμένα θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι συντάσσεται με θέσεις του Ορμπάν και του Σαλβίνι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια ατελή πρόταση για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Συμβιβάζομαι και την υποστηρίζω κατ` οικονομία βλέποντας και τι προτείνει το κυβερνητικό κόμμα» δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης.

Προσθήκη εδαφίου στο Σύνταγμα για την εξασφάλιση ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης από το κράτος, πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και δημαγωγία όσον αφορά το θέμα του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας αλλά και το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το τίτλο «η χαμένη ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», έδωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, στην σημερινή συνεδρίαση της δεύτερης θεματικής ενότητας για την αναθεώρηση. Όπως είπε, συζητάμε διατάξεις που δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 ψήφων, πολύ σημαντικές, γιατί αφορούν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που χαρακτηρίζουν την ποιότητα ενός φιλελεύθερου και δημοκρατικού Συντάγματος.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής (video)

Μοιράσου το άρθρο: