Διερευνητικές επαφές: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση – Τι μπήκε στο τραπέζι από την Τουρκία

Ολοκληρώθηκαν για σήμερα οι διερευνητικές επαφές. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 και διήρκησαν 3.5 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αρ. Φερεντίνου, από την πλευρά της τουρκικής αντιπροσωπείας, η τουρκική πλευρά έθεσε στο τραπέζι θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το θέμα των ακατοίκητων μικρών νησιών, δηλαδή μίλησαν για γκρίζες ζώνες, έθεσαν θέμα εναέριου χώρου και Θράκης, ενώ για πρώτη φορά πρότειναν μηχανισμό για το μεταναστευτικό. Δεν είναι γνωστή η συμβολή του Ιμπραήμ Καλίν στις επαφές.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε με αποκλειστικό θέμα τις θαλάσσιες ζώνες.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικες συμμετείχε και ο εκπροσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Η διαδικασία όπως τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ συνίσταται στη διεξαγωγή άτυπων, μη δεσμευτικών συζητήσεων. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά, δεν μετέχει τρίτος, είναι αποκλειστικά μεταξύ μόνο των δύο πλευρών και δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενό τους, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στόχος της Ελλάδας είναι μια πρώτη διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης.

Και υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν επίκειται ραντεβού Μητσοτάκη -Ερντογάν ο κ. Ταραντίλης σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. «Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και γιατί όχι να γίνει μια συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μια τέτοιου τύπου συνάντηση» είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος