Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είναι και επισήμως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής. Εν τω μεταξύ, το Σάββατο η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αναμένεται να απονείμει στους δύο άνδρες βραβείο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επισήμως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι από την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, για τον επιτυχή τερματισμό της πολυετούς διαμάχης των δύο χωρών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τσίπρας και Ζάεφ έχουν, πάντως, σκληρό ανταγωνισμό, αφού οι υποψήφιοι φέτος ξεπερνούν τους 300, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία των Νόμπελ: 219 προσωπικότητες και 85 οργανισμοί, ανακοινώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή με έδρα τη Νορβηγία.

Τα βραβεία Νόμπελ είναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα πέντε πρώτα (Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Λογοτεχνίας και Ειρήνης) θεσμοθετήθηκαν το 1895 με τη διαθήκη του Σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται από το 1901 στις 10 Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του.

Ένα έκτο βραβείο, το Νόμπελ Οικονομίας, προστέθηκε το 1968, με χορηγό την Τράπεζα της Σουηδίας.

Βράβευση και στο Μόναχο

«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, λίγες ημέρες πριν από την απονομή του φετινού βραβείου «Έβαλντ φον Κλάιστ» στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

«Σε μια εποχή, κατά την οποία είναι σπάνιες οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας, η υπέρβαση της πολυετούς διαμάχης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη – και οι δύο χώρες κατάφεραν από κοινού ένα ιστορικό επίτευγμα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ίσινγκερ.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των δύο Πρωθυπουργών ο Βαυαρός ομόλογός τους Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», την έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία βασιλέων και άλλων ευγενών από το 1508 έως το 1918.

Στην τελετή θα παρευρεθούν 500 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδες υπουργοί από ολόκληρο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: