Δίωξη σε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για απλήρωτο δάνειο-Ο Πολάκης ζητά παραίτηση Στουρνάρα (video)

Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς σε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, τον κ. Γιώργο Πάσχα. Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και κατηγορείται ότι εισέπραξε ποσό που αγγίζει με τους τόκους τα 800.000 ευρώ ενώ με συνεχείς καταχρηστικές παρατάσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ στη τράπεζα. Την παραίτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε ο Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας στην ΕΡΤ το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.  Η υπόθεση δημιουργεί  μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα, σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ το τραπεζικό στέλεχος διέψευσε το δημοσίευμα ως συκοφαντικό.

Αντιμέτωπος με κακουργηματική ποινική δίωξη για υπόθεση υψηλότατης ενδοϋπηρεσιακής χρηματοδότησης είναι τραπεζικό στέλεχος στο οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς καταλογίζει ότι έλαβε το 2007 δάνεια που αγγίζουν τις 800 χιλιάδες ευρώ τα οποία φέρονται να μην εξυπηρετούνται.

Την δίωξη άσκησε ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Κ. Κούτριας που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση της σκανδαλώδους δανειοδότησης που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας προκάλεσε ζημία στην τράπεζα σε ποσό τουλάχιστον όσο είναι το σύνολο των τριών δανείων που έλαβε το στέλεχος της.Η δίωξη  αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση . Τα αδικήματα αφορούν τόσο το -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- στέλεχος της τράπεζας που χορήγησε τα δάνεια όσο και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις.

Ο θεωρούμενος βασικός κατηγορούμενος πλέον είναι επιτελικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και θεωρείται στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και είπε: “Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε παλαιότερες υποθέσεις, θα θυμάστε στην υπόθεση στην περίπτωση του κ. Πολάκη είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά, δε φαίνεται να επιδεικνύει τα ίδια αντανακλαστικά με τον συνεργάτη του τον κ. Πάσχα στον οποίο ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ, η οποία νομίζω ότι δημιουργεί ένα μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την τοποθέτησή του, τη δημόσια τοποθέτησή του, καθώς νομίζω ότι εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος”.

Ασκώντας σφοδρή κριτική προς τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι «Γεννώνται ορισμένα ερωτήματα:Δεν ντρέπεται ο κ. Στουρνάρας να στέλνει αυτόν τον άνθρωπο να εκπροσωπεί την Τράπεζα της Ελλάδας στην εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων; Δεν ντρέπεται να τον έχει διευθυντή επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιρειών; Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος εποπτεύει τις τράπεζες. Ελέγχει αν δανειοδοτούν με τους όρους που πρέπει. Δεν ντρέπεται να τον έχει ακόμη στη θέση του; Δεν ντρέπεται να μην με έχει ακόμη καλέσει, όπως έχω ζητήσει, να παραβρεθώ στο Συμβούλιο της Τράπεζας και να τους πάω εγώ τα στοιχεία για μία σειρά από πρόσωπα αφού δεν τα βρίσκουν; Εγώ τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “ορθώς με έλεγξες, αλλά κάν’ το και για τους διπλανούς”, κάν’ το για αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και μας έβαλαν στα μνημόνια. Εκεί δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα ο κύριος διοικητής» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Μετά από αυτή την αποκάλυψη της κακουργηματικής δίωξης ότι το δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα χρωστάει 800.000 είναι ακόμη στη θέση του ο κ. Πάσχας και, δεύτερον, έχει την ευθιξία ο κ. Στουρνάρας να παραιτηθεί;» πρόσθεσε.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «Το Πάσχα της διαπλοκής να το πάρουν χαμπάρι έχει τελειώσει».

Κ. Ζαφειρόπουλος:  Ο κ. Πάσχας οφείλει απαντήσεις στις αρχές όχι στους δημοσιογράφους

Για το θέμα μίλησε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Κώστας Ζαφειρόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πάσχα που χαρακτήρισε το δημοσίευμα συκοφαντικό, ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της ΤτΕ, οφείλει να τις δώσει όχι στο δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας αλλά στις δικαστικές αρχές.

Επιπλέον, ο κ. Ζαφειρόπουλος αποκάλυψε ότι σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, περισσότερα από 70 δάνεια συγκεκριμένης τράπεζας, αντίστοιχα με αυτά του κ. Πάσχα, ελέγχονται για υπόθεση απιστίας.

Εβδομήντα δάνεια στο στόχαστρο των εισαγγελέων διαφθοράς

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ τα επίμαχα δάνεια που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελικών λειτουργών φθάνουν τα 70 και αφορούν στην πλειοψηφία τους τα λεγόμενα «μετοχοδάνεια» (stock options) ποσά δηλαδή που χορηγήθηκαν για αγορά μετοχών με εγγυήσεις (collateral) την αξία των εν λόγω τίτλων.

Η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρή από δικαστικές πηγές γιατί αφορά ιδιαίτερα μεγάλα ποσά που κατευθύνθηκαν στο Χρηματιστήριο, ενώ από τις ελεγχόμενες χορηγήσεις σε τραπεζικούς υπαλλήλους, κάποιες φέρεται να ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες ευρώ, ποσό που τελικώς καταλογίζεται στην περίπτωση του νυν στελέχους της ΤτΕ που πλέον είναι κατηγορούμενος.

Η δίωξη που ασκήθηκε στην υπόθεσή του, η οποία αφορά και τους συναδέλφους του στην τράπεζα που ενέκριναν και χορήγησαν τα επίμαχα ποσά από το 2007 και μετά, περιλαμβάνει το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση καθώς τα επίμαχα δάνεια φαίνεται να μη έχουν εξοφληθεί αλλά να τίθενται συνεχώς σε ανανεώσεις ρυθμίσεων.

Σχετική είδηση: Ο Γ. Πάσχας υποστηρίζει ότι δεν είχε οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος