Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου (video)

Αδιάλειπτη είναι η διπλωματική  αντεπίθεση της Αθήνας,  μία «ανάσα» πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα νέο γύρο  τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν.

Στη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Βέλγο αξιωματούχο, επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουσιαστικά θα αποτελέσει τον “θεματοφύλακα” των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, όπου υπήρξε ρητή αναφορά για την ακυρότητα των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Αλλά και στη συνομιλία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μάλιστα συμφωνήθηκε να εκφραστούν οι θέσεις της Ελλάδος, δια των εκπροσώπων της Ε.Ε στην αυριανή διάσκεψη.

Χθες ο πρωθυπουργός, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στην Άνγκελα Μέρκελ καθιστώντας σαφείς τις ελληνικές θέσεις. Όπως είναι γνωστό ήδη, δεν προσεκλήθη στην διάσκεψη ούτε η Κύπρος αλλά και άλλες εμπλεκόμενες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Ως διπλωματική ρελάνς  της Αθήνας στη σκακιέρα των εξελίξεων αποτιμάται η επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στο θέμα, με συνέντευξή του στον Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι  διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, υπερασπίζονται και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ακόμη, ο Σ. Πέτσας υπενθύμισε την προ ημερών αναφορά του πρωθυπουργού πως θα κάνουμε  ό,τι χρειαστεί γι` αυτό, συμπεριλαμβανομένου του βέτο.

Τηλεφωνικές συνομιλίες ενόψει της διάσκεψης είχε και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, με τους ομολόγους του της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σήμερα και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϋχάν, χθες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη γνωστή τακτική του επιχειρεί εκβιασμό της ΕΕ και χαρακτηρίζει “βαρόνο του πολέμου” τον Χαφτάρ.

Στο Βερολίνο ωστόσο θα βρεθούν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά  και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Λιβύη.

Σύμφωνα πάντως με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα επισημαίνει την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί στο εμπάργκο όπλων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή μισθοφόρων και στρατιωτών από τρίτες χώρες. Αφορά δηλαδή και τους Τούρκους στρατιώτες που έχει εξαγγείλει ότι θα στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το κείμενο του ΟΗΕ έχει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει 6 κεφάλαια: Προβλέψεις για τους τομείς της οικονομίας, ασφάλειας, εμπορίου κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί με το τέλος της διάσκεψης την Κυριακή θα προνοεί:

Α) Την μόνιμη κατάπαυση του πυρός
Β) Διατήρηση της ειρηνευτικής προοπτικής
Γ) Απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων (μισθοφόρων κλπ και
Δ) Διαφύλαξη της απαγόρευσης μεταφοράς όπλων και στρατευμάτων

Για την Διάσκεψη της Κυριακής αναμένονται -μεταξύ άλλων- ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ενώ συνολικά εκπροσωπούνται 11 χώρες.

Έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και βέβαια τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει στην αυριανή συνάντηση ένα πιο ενεργό διπλωματικά ρόλο και θα έχει, πριν την έναρξη της Διάσκεψης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ ασκεί κριτική στην Γερμανική κυβέρνηση σημειώνοντας πως είναι λάθος το ότι δεν προσκλήθηκαν η Ελλάδα και η Τυνησία σε αυτήν.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας εξήγησε χτες οτι η συμμετοχή της Ελλάδας δεν τέθηκε υπό συζήτηση, καθώς στην Διάσκεψη προσκλήθηκαν οι χώρες που έχουν άμεση εμπλοκή στην σύρραξη.

Όσο για τις ελληνικές ανησυχίες σχετικά με την Τουρκο-λιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ της Μεσογείου, η Γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Δκέμβριο, είπε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, εξηγώντας πως η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, προέταξε το τρίπτυχο ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Τρίπολης, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Λιβύη την επόμενη μέρα, συμμετέχοντας σε ένα διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας.

Την πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, καθώς και την απόρριψη των παράνομων ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη, θα υποστηρίξει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από την τελευταία, πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γιτ, που μεταβαίνει στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, θα επαναλάβει τις απόψεις του Αραβικού Συνδέσμου για μία συνολική πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

«Θετικά βήματα» χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την επίσκεψη Χάφταρ και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, καταλογίζει ωστόσο, με ανακοίνωσή της, ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας, από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Πολιτικό πρόβλημα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98.9, ο κ. Χρηστίδης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η ουσία του ζητήματος είναι πως, όταν στο Βερολίνο βρίσκεται μέχρι και η Δημοκρατία του Κονγκό, είναι θέμα το γιατί δεν βρίσκεται η Ελλάδα».

Επισημαίνοντας πως «είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Χάφταρ ήρθε στην Ελλάδα χθες, είναι μια κίνηση η οποία έχει το συμβολισμό της» προσέθεσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα είτε μέσω του στρατηγού Χάφταρ είτε μέσω οποιουδήποτε τρίτου». «Η Ελλάδα έπρεπε να εκπροσωπείται στο Βερολίνο σήμερα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ενώ σημείωσε πως «πρέπει να δούμε τί έφταιξε και να μην ξαναγίνει».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Διάσκεψη για την Λιβύη: Διπλωματικό παρασκήνιο και επαφές-Η αντίδραση της Άγκυρας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος