Διεθνείς αντιδράσεις και διπλωματικές επαφές για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη (video)

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο μετά το “πράσινο φως” που έδωσε η τουρκική εθνοσυνέλευση στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο πλευρό του Σάρατζ στη Λιβύη. Την ανησυχία τους για τις ενέργειες της Τουρκίας εξέφρασαν ΕΕ και ΗΠΑ. Επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα χαρακτήρισαν οι κ.κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου την απόφαση της Άγκυρας.

Σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ειρηνική, πολιτική λύση και σηματοδοτεί επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης στην περιοχή.

ΕΕ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση

Η ΕΕ με δήλωση του Πέτερ Στάνο, επικεφαλής εκπροσώπου της επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία της. «Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση. Ενέργειες που υποστηρίζουν εμπολέμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους διεθνείς εταίρους να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ και τη διαδικασία του Βερολίνου ως τη μόνη οδό προς μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλή Λιβύη. Η ΕΕ θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη υπέρ κάθε μέτρου αποκλιμάκωσης καθώς και βημάτων που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Την παρέμβαση της ΕE με στόχο την πολιτική λύση στη Λιβύη ζήτησε η Ιταλία.

Επαφές της Αιγύπτου με Ελλάδα και Κύπρο

Το Κάιρο καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την κίνηση της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς τη με νέα ανακοίνωση εκ μέρους του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών ως «επικίνδυνη κλιμάκωση». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση το θέμα συζήτησε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνικές επαφές για το ίδιο θέμα, τόσο με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ, «οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων με την απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, συνέπειες που έχουν επίπτωση στην αραβική εθνική ασφάλεια, την περιφερειακή ασφάλεια και την ασφάλεια της Μεσογείου αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Robert C. O’Brien.

Ανησυχία από τις ΗΠΑ

Μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλαν χθες και οι ΗΠΑ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε πως μία ξένη παρέμβαση θα περιπλέξει την κατάσταση.

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης».

Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη «προωθεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση», ανακοίνωσε και ο Αραβικός Σύνδεσμος, επισημαίνοντας ότι διευθέτηση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015 υπό τον ΟΗΕ.

Επείγουσα συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Λιβύης, το Σάββατο

Στη Λιβύη, όπου υπενθυμίζεται ότι διαγκωνίζονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA, η κατάσταση είναι στο «κόκκινο».

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ κάλεσε τον λαό να πολεμήσει τις τουρκικές δυνάμεις εάν αναπτυχθούν στη Λιβύη, ενώ δεύτερος αντιπρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Σάρατζ για “εσχάτη προδοσία” στην περίπτωση που δεχτεί εμπλοκή ξένης δύναμης στα εσωτερικά της χώρας. Όπως είπε σε επείγουσα συνεδρίαση του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βεγγάζη (ανατολικά) «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις της κατάφωρης παρέμβασης της Τουρκίας» στις υποθέσεις της Λιβύης.

«Η απερίσκεπτη κίνηση του Ερντογάν, στην οποία έσυρε το κοινοβούλιο της χώρας του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή», σημείωσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Το πρωί ανακοινώθηκε πως ανεστάλησαν οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας σήμερα στο μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας, επειδή ρουκέτες έπεσαν στην περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια το Αεροδρόμιο Μιτίγκα έχει επανειλημμένα κλείσει και επαναλειτουργήσει εξαιτίας βομβαρδισμών πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος