Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, με ορίζοντα την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι, απο την οποία ζήτησε υποστήριξη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό αντικείμενο το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότερη ημέρα της συνάντησης είναι η Τρίτη.

Την πρώτη τους συνάντηση για το 2017 είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε ότι η πολυμερής της Γενεύης θα έχει μορφή πενταμερούς διάσκεψης, τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι στις 11 του μήνα θα κατατεθούν οι χάρτες των δύο πλευρών για να διαπιστωθεί η συμβατότητα, αφού θα έχουν προηγηθεί οι δικοινοτικές συνομιλίες από τις 9 και μετά θα γίνει η διάσκεψη. Τόνισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα ενημερώσει και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ενώ θα προσκαλέσει και την ΕΕ για να είναι παρούσα στη διάσκεψη.
Αναφορικά με την παρουσία ή όχι των μελών του ΣΑ στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως εάν επιθυμούν μπορούν να παρίστανται, ωστόσο ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών η οποία ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο, αλλά θα γίνει την Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη, παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έϊντε.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι σχεδόν καθημερινές επαφές των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι ήδη συναντήθηκαν χθες.

Αύριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις ενόψει και της Γενεύης, ενώ σήμερα αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για το Κυπριακό τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Απάντηση Αναστασιάδη στις επικρίσεις και δηλώσεις Ακιντζί

«Πάντοτε θα υπήρχε αντίδραση ό,τι και να έλεγα» απάντησε σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις επικρίσεις κομμάτων για τις δηλώσεις του για τη μορφή της διάσκεψης για την Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

«Επιτέλους ας σοβαρευτούμε σ’ αυτόν τον τόπο, κι’ αυτό το λέω για ύστατη φορά», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή για ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτό που είπε είναι πως τα μέρη θα είναι πέντε και ότι το κυπριακό κράτος θα αντιπροσωπεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και η ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Συνεπώς, πρόσθεσε, έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι το συμβαλλόμενο μέρος, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες, τις οποίες αφορούν οι εγγυήσεις.

Νωρίτερα τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες ανέφεραν ότι o Πρόεδρος Αναστασιάδης «επί τέλους ομολόγησε» πως η διάσκεψη θα είναι πενταμερής.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η διάσκεψη στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων. Είπε ακόμη ότι η διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα από το εάν θα έχει υπάρξει πρόοδος στα υπόλοιπα ζητήματα.

Για το θέμα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτό που λέγεται, είναι πως ο κ. Αναστασιάδης θα εκπροσωπεί και την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό είναι μια δήλωση και δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός» ανέφερε.

Το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των εργασιών Ιανουαρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο προεδρεύων του Σ.Α., μόνιμος αντιπρόσωπος της Σουηδίας, πρέσβης Όλαφ Σκουγκ.

Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το Κυπριακό, έχει οριστεί για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Βάσει του προγράμματος της σουηδικής Προεδρίας, η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο στις 6 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν οι οποίες θα ενημερωθούν σε σχέση με το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενώ η υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα λάβει χώρα στις 26 Ιανουαρίου.

Σχετική είδηση: Ο Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις ενόψει Γενεύης-«Αποκλείεται η αποτυχία»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: