Στο Βερολίνο πραγματοποιείται σήμερα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»), με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει «διαφορετικές επιλογές απέναντι στην παράνομη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο περιθώριο του συμβουλίου, σήμερα το πρωί ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη συνάντηση θα εξετασθούν, επίσης, η κατάσταση στη Λευκορωσία, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας καθώς και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση στο blog του, ενόψει της σημερινής συνάντησης,  αναφέρθηκε στην «ανησυχητική τροπή» που έλαβαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο υπογραμμίζοντας ότι «ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα».

Όπως σημειώνει ο κ. Μπορέλ «συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

«Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ . Και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού», προσθέτει.

Τέλος, σημειώνει ότι «πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Απομένει πλέον να διαφανεί πώς μεταφράζονται όλα αυτά πρακτικά στις αποφάσεις που θα ληφθούν στην επίσημο Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Σε διάλογο που είχε ο Μπορέλ με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, ο οποίος ακούστηκε από μικρόφωνο που είχε μείνει ανοιχτό, αποτυπώνεται η δυσκολία της κατάστασης. Απαντώντας σε ερώτηση του Μπορέλ για το πώς εξελίχθηκαν οι επαφές με Ελλάδα και Τουρκία, σημείωσε «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά». Ο Μπορελ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο» και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Η Άνγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» του απάντησε η Γερμανίδα υπουργός.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Μοιράσου το άρθρο: