Εκδόθηκαν την Τετάρτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο άδειες για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας, όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Σε δηλώσεις του νωρίτερα μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής είχε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση κατά 100% της αδειοδότησης άμεσα, διευκρινίζοντας ότι η αδειοδότηση των Σκουριών που συνδέεται με τους περιβαλλοντικούς όρους εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διαιτησίας. Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» σε ανακοίνωσή της είχε δηλώσει ικανοποίηση για τις δηλώσεις του υπουργού, σημειώνοντας ωστόσο ότι τελεί εν αναμονή «των αδειών που εκκρεμούν και για τις Σκουριές άμεσα».

Για πολύ σημαντική εξέλιξη προς την επίλυση του θέματος, κάνει λόγο σε δήλωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, με αφορμή την χορήγηση δύο αδειών για το συγκρότημα της Ολυμπιάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την πρώτη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Με την δεύτερη απόφαση, χορηγείται στην Ελληνικός Χρυσός άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα», ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η Ελληνικός Χρυσός σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Σταθάκη αμέσως μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός είχε διευκρινίσει σε σχέση με το θέμα των Σκουριών ότι δεν έχουν αποσταλεί τα τελικά σχόλια της εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, οπότε αποφασίστηκε να τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας.

Τόνισε, επιπλέον ότι η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση. Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού δημοσίου.

Εν τω μεταξύ, 14 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για το ζήτημα της επένδυσης της Eldorado στη Χαλκιδική  καλώντας τον υπουργό να απαντήσει εάν η κυβέρνηση επιθυμεί ή όχι την ολοκλήρωση της επένδυσης στις Σκουριές και εάν έχει εξετάσει όλες τις νομικές παραμέτρους ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: