Εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις η Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει αρχίσει. Η Αθήνα διαμηνύει ότι απαράβατη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών είναι η συνέπεια και η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας. Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας.

Ερντογάν: Η ΕΕ να κρατήσει αντικειμενική στάση

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν «κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ «να κρατήσουν μια αντικειμενική και συνεπή στάση χωρίς προκλήσεις για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στην ανατολική Μεσόγειο». Η Τουρκία είναι ανοιχτή για μια λύση με διαπραγματεύσεις όπου όλες οι πλευρές θα διατηρούν τα δικαιώματά τους, φέρεται να διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος στον Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πάντως ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της απέναντι στις προσπάθειες να την αγνοήσουν με μονομερή βήματα.

Επίσης τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Πέμπτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, με θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, σε ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργάνωσε think tank το οποίο συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με συμμετοχή ευρωπαίων, κυρίως, διπλωματών, πανεπιστημιακών, πρώην πολιτικών και δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, επανέλαβε ότι η απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις ήταν μια κίνηση για να δοθεί χώρος στη διπλωματία.

Όταν ξεκινήσουν οι κανονικές συνομιλίες, είπε, θα χαμηλώσουν οι τόνοι, «θα ξεφορτωθούμε αυτή την ακραία ρητορική και θα επικεντρωθούμε σε πραγματική δουλειά».

Συνέπεια στην αποκλιμάκωση ζητά η Αθήνα

Συνέχεια και συνέπεια στα βήματα της αποκλιμάκωσης, για να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής οι διερευνητικές επαφές Αθήνας και Άγκυρας, είναι το σήμα που εκπέμπεται.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εφόσον η κίνηση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας συνεχίζουν να προβληματίζουν. Η Αθήνα εξακολουθεί να διαμηνύει ότι αποφάσεις για κυρώσεις θα ληφθούν, αλλά το πότε και το εάν αυτές εφαρμοστούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Αυτός ο κατάλογος κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. Το αν θα εφαρμοστεί και πότε θα εφαρμοστεί θα εξαρτηθεί, ακριβώς, από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και στο διάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά φυσικά και μετά», σχολιάζουν από την κυβέρνηση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Περιμένουμε από την Τουρκία αλλαγή στάσης

Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα. Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος, «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες». Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ανάμεσα στα βασικά θέματα που τέθηκαν ήταν η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και οι παράμετροι της σχέσης.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο συζητήθηκε το να γίνονται διμερείς επαφές για την επίλυση διμερών ζητημάτων, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα, και σε διπλωματικό, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συνάντηση Μέρκελ-φον ντερ Λάιεν

Στο Βερολίνο συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άγκελα Μέρκελ για την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μεσημέρι, η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αντικείμενο της συνάντησης είναι «επίκαιρα ευρωπαϊκά ζητήματα», σύμφωνα με τη επίσημη ανακοίνωση. Η Γερμανία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο καθώς ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία στην ΕΕ.

Η επίκαιρη ατζέντα των ευρωπαϊκών ζητημάτων που έχουν να συζητήσουν Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν είναι μεγάλη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μεσολάβηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και της ΕΕ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδιαφέρον για τη γερμανική Προεδρία έχει και η νέα πολιτική ασύλου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, καθώς η Γερμανία έχει εξαγγείλει ότι θα πάρει 1.553 πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι, αλλά και οι κυρώσεις στη Λευκορωσία για την παρωδία προεδρικών εκλογών του Λουκασένκο.

Η Κύπρος έχει απειλήσει με βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, εάν δεν είναι εξίσου σκληρή η στάση έναντι της Τουρκίας.

Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα της τα εργαλεία για κυρώσεις

«Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα της τα εργαλεία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμέντ Μπον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μπον αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχει συσπείρωση για αποκλιμάκωση, ενώ πάγια θέση της γαλλικής Δημοκρατίας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

«Οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι αποδεκτές» τόνισε, για να καταλήξει ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε: «Ευελπιστώ ότι τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε».

Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Βερολίνο, ανταπόκριση: Γ. Παππάς
Βρυξέλλες, ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Λευκωσία, ανταπόκριση: Μ. Καλογεράκη
Ρεπορτάζ: Δ. Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος