Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος: Υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed (video)

“Σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο», χαρακτηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τη διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed που υπογράφεται την Πέμπτη στις 18:30 στην Αθήνα, σε μια χρονική συγκυρία όπου έχει κορυφωθεί η τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τρίτη, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον. Επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από τον ο Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)», τόνισε ο Στέφανο Πατουανέλι.

Έχει περιγραφεί ως «το έργο που θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην Ν/Α Μεσόγειο και στην Ευρώπη». Ο διασυνδετικός αγωγός Φυσικού Αερίου Eastern Mediterranean (East-Med) θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας.

Η Τουρκία αντιδρά έντονα στην κατασκευή του αγωγού με προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν. Την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για την στήριξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας επισημαίνει σε άρθρο του στην Αυγή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος: Υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed (video)

Έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία

Είναι ένας αγωγός τεράστιας γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας καθώς επιμερίζει τις πηγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ματαιώνει στην πράξη τα Τουρκολιβυκά μνημόνια καθώς δεν νοείται ο αγωγός να περνά από βυθό που ανήκει εμπορικά σε τρίτο κράτος πλην των τριών χωρών που υπέγραψαν την διακρατική συμφωνία.

Η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική έμπρακτη απόρριψη των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Στέλνει επίσης πολλά μηνύματα και στην Άγκυρα αλλά σε φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η γενικότερη επένδυση για την κατασκευή του αγωγού, με την συμμετοχή ασφαλώς και της Ιταλίας, αφήνει την Τουρκία έξω από έργα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αριθμούς

  • Μήκος – 1.872 χλμ
  • 1.335 χλμ. υποθαλάσσιο τμήμα
  • 537 χλμ. χερσαίο τμήμα.
  • Δυναμικότητα μεταφοράς – 10 δισεκατομμύρια κυβ. μέτρα (ΔΚΜ) ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ετησίως, με δυνατότητα διπλασιασμού.
  • Προϋπολογισμός κατασκευής – 5,2 δισ. ΕΥΡΩ (στην πρώτη λειτουργική μορφή).

Το πρόγραμμα

Στις 10:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 2:00 μ.μ., θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 6 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 6:10 μ.μ. θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου.

Η Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογραφεί αμέσως μετά στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα αναλύσει όλες τις εξελίξεις στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα, με μια αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «10» με την Όλγα Τρέμη, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου και ώρα 22:00 στην ΕΡΤ1.

Τη Συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών υπουργών Ενέργειας.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου στις 7 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ  στον Λευκό Οίκο, σε μια χρονική συγκυρία όπου έχει κορυφωθεί η τουρκική προκλητικότητα -μετά και την άκυρη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη- ενώ ελληνική επιδίωξη είναι να διεθνοποιηθεί και να απομονωθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, ζητήματα τα οποία αναμένεται να τεθούν διεξοδικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:

-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

-Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

-Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

-Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

-Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα υπογραφεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.

Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Φ. Παπαθανασίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος