Ελληνοτουρκικά: Ευκαιρία στη διπλωματία – Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Πομπέο

Η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι το νέο μήνυμα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο διάλογο με καλή πίστη στη βάση του διεθνούς δικαίου, δεν εκβιάζεται και δεν απειλεί, επισημαίνει παράλληλα ο Νίκος Δένδιας. Η αντίστροφή μέτρηση για την επίσκεψη Πομπέο άρχισε, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

“Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης”, τόνισε ο  πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα ανέδειξε την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τονίζοντας ότι η Ελλάδα “δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτό το ζήτημα”.

Κινητικότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα,  ο Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου “πρέπει να σταματήσουν εντελώς”.”

Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάτσει να συζητήσει άλλα πράγματα πέρα από αυτά τα οποία ήταν εδώ και πολλά χρόνια περιμετρικά αυτά που απασχολούν τις διερευνητικές εντολές”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

“Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κύπρου για την εφαρμογή της Απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, σχετικά με την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων έναντι προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται μονομερώς, υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Πομπέο

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. “Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο. Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις».

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας  ότι η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή.

Στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην έλλειψη ισχυρής αμερικανικής αντίδρασης, αναφέρεται ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ και στην ανταποκρίτρια μας στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη.

“Η έλλειψη ισχυρής αμερικανικής αντίδρασης δίνει στον Ερντογάν το πράσινο φως να προχωρήσει, γιατί ίσως ίσως να ασκήσουμε κριτική αλλά δε θα κάνουμε τίποτα παραπάνω. Νομίζω ότι ο Ερντογάν αγνόησε τον Πρόεδρο Τραμπ και τις ΗΠΑ γιατί αν γαβγίζεις αλλά δεν δαγκώνεις, τελικά δεν υπάρχει καμία συνέπεια”, ανέφερε.

Τουρκία: Σαφείς οι προσδοκίες μας από την Σύνοδο

Παρά τα όσα ακούγονται από την τουρκική ηγεσία, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι “μηχανισμός”, που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο.

“Αυτός ο μηχανισμός εφαρμόστηκε έως το 2016 επί 14 χρόνια. Και το 2016 οι επαφές διακόπηκαν όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν αυτές τις επαφές. Επομένως όταν ο πρόεδρός μας είπε «είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» αναφερόταν σε εκείνες τις συνομιλίες που διακόπηκαν πριν από τέσσερα χρόνια”, ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Αιχμές κατά συμφωνίας Αιγύπτου-Ελλάδας

“Πριν από ενάμιση μήνα είχαμε φτάσει σε συμφωνία να ανακοινώσουμε την έναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά αυτό αναβλήθηκε εξ αιτίας της συμφωνίας Αιγύπτου-Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι τώρα δεν θα αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια κατάσταση”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν για να καταλήξει:.

Ο πρόεδρος μας επίσης εξέφρασε την άποψη ότι οι προσδοκίες μας από την σύνοδο είναι πολύ σαφείς και ξεκάθαρες. Κυρίως αναμένουμε την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης. Το δεύτερο θέμα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό της 15ης Μαρτίου 2016. Το τρίτο είναι το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Ανταποκρίσεις: Αριάννα Φερεντίνου, Λένα Αργύρη

Σχετική είδηση: Καλίν: Διερευνητικές από εκεί που σταμάτησαν – Διαπραγματεύσεις σε τρία επίπεδα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος