Η στροφή προς την ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας βρίσκονται στις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς, όπως προκύπτει και από τις συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών.

Το 2017 θα είναι χρόνος πραγματικής ανάπτυξης, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο ΑΠΕ και εκφράζει την πεποίθηση ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα δώσει ώθηση τόσο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, όσο και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι επενδύσεις είναι μονόδρομος είπε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στον ΣΚΑΙ και αναφέρθηκε στην προοπτική επένδυσης στις Φλέβες ύψους 3,6 δισ. και στη επένδυση στη Ζάκυνθο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων έχει αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ και περιμένω να εισέλθει στην ελληνική οικονομία πλήθος επενδυτών, επισημαίνει ο ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, στην ΑΥΓΗ και θέτει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 13,5% το 2021.

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον μία ευκαιρία να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα, μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, εκφράζει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στο ΒΗΜΑ, γνωστοποιώντας πως τον επόμενο μήνα θα μεταβεί μαζί με τον υπουργό Οικονομίας στις ΗΠΑ για επαφές σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, σε ενδεχόμενο μελλοντικής επαναδιαπραγμάτευσης αρνητικών στοιχείων της συμφωνίας με τους δανειστές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον Ρ/Σ 9.84.

«Μετά την επίτευξη της συμφωνίας στην Αθήνα, στις 22 Μαΐου θα έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία και για το χρέος, η οποία θα προσδιορίζει με σχετική σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος», δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Αναφέρει ότι η ΕΚΤ, παίρνοντας ως δεδομένο μια θετική απόφαση για το χρέος και την αντιμετώπιση των αγορών, που μείωσαν το επιτόκιο από 8% σε 6%, θα μπορέσει, σχετικά σύντομα, να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα. Προσθέτει ότι δεν χρειάζεται ακόμα να προσδιοριστεί ο χρόνος εξόδου στις αγορές, αναφέροντας ότι «πρέπει να περιμένουμε βήμα προς βήμα αυτά που επιδιώκουμε, και θα παραμείνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, το πότε θα θεωρήσει ότι είναι πιο κατάλληλη στιγμή να βγει στις αγορές».

Η λογική που διατρέχει την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της «δίκαιης ανάπτυξης» αφορά σε μια «οικονομία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ανθρώπων κι όχι άνθρωποι προσαρμοσμένοι, σε βαθμό σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης, στις ανάγκες της οικονομίας», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής».

Γι’ αυτόν τον λόγο, υπογραμμίζει, η κυβέρνηση έδωσε μάχη με τους θεσμούς ώστε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό, προσθέτει, «επανασχεδιάσαμε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θέτοντας ως βασικό κριτήριο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τα ανοίξαμε σε δυναμικές παραγωγικές ομάδες που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση».

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συνολική συμφωνία που, καθώς φαίνεται, βρίσκεται προ των πυλών, δημιουργούν ένα νέο πιο θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, θέτοντας το ζήτημα της ανάπτυξης ως της κεντρικής προτεραιότητας του επόμενου διαστήματος». Αναφέρει ότι με σειρά από πρωτοβουλίες στο χρηματοδοτικό πεδίο όπως, μεταξύ άλλων, τα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και με σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως οι νόμοι που ψηφίστηκαν για την απλοποίηση και επιτάχυνση της σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, «διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, να απελευθερωθεί η συσσωρευμένη δυναμική της οικονομίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: