Εμμένει στην εμπρηστική ρητορική η Τουρκία (video)

Προειδοποιητικές βολές από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που ο η τουρκική ηγεσία εμμένει στην εμπρηστική της ρητορική μια ανάσα πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Άγκυρα, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Παρά Το φιλοευρωπαϊκό ύφος της Τουρκίας, το οποίο εμφανίστηκε παράλληλα με την αποχώρηση του σεισμογραφικού Oruc Reis από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, φαίνεται ότι η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό, να σηκώσει τους τόνους και να επαναλάβει τις απειλές , μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο κορυφής της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν: «Έχουμε δηλώσει καθαρά ότι η χώρα μας δεν θα αποδεχτεί τα σχέδια και τους χάρτες που σκοπεύουν να την φυλακίσουν στις ακτές της Αττάλειας. Δηλώσαμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θα λυγίσουμε στις απειλές και τους εκβιασμούς, δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση του ιμπεριαλισμο.».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως: «Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της και τον σπατάλησε σε προκλήσεις, δεν μπορεί μια χώρα να αμφισβητεί κυριαρχία και να παραβιάζει Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, δεν μπορεί να αγνοείται και να υποτιμάται από κανέναν.»

Και μετά την επίθεση Ερντογάν, την σκυτάλη των αξιώσεων έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναφέροντας τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για μηδενική επήρεια του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες, λέγοντας: «Όταν το λέμε αυτό στους Έλληνες λένε ‘ας ξεκινήσουμε από κάπου και μετά βρισκόμαστε στη μέση’. Δεν είναι μαξιμαλιστικό κάτι τέτοιο, λένε. Αλλά πού θα βρεθείς μετά από ένα τέτοιο μαξιμαλιστικό βήμα;»

Ο Νίκος Δένδιας από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης υπενθύμισε το casus belli που διατηρεί η Τουρκία απέναντι στην χώρα μας, αν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι από τον Οκτώβριο η γείτονα απειλεί ουσιαστικά με πόλεμο την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας: “Διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της (00.19). (0.42)+ Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία”.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δέχεται ήδη προειδοποιητικά πυρά από την Ευρώπη, πριν από την επικείμενη Σύνοδο της Πέμπτης και Παρασκευής. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών.

“Υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ` ευθείας συνομιλίες. Γι` αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε, ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα”, σχολίασε ο Χάικο Μάας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέ Μπορέλ, ανέφερε ότι: “Όλοι οι Υπουργοί πιστεύουν ότι δεν έχουμε δει θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αντιθέτως, από πολλές πλευρές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Η αξιολόγηση από την πλευρά των Υπουργών δεν είναι θετική”.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του, όχι μόνο συνεχίζει να διατηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελληνική και την Τουρκική πλευρά αλλά τονίζει το πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τη Συμμαχία. Συγκεκριμένα ο Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Αυτός ο μηχανισμός αποτροπής δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον μειώνει τους κινδύνους για περιστατικά και ατυχήματα και βοηθά να στρωθεί ο δρόμος για πολιτικές διαπραγματεύσεις στις υποκείμενες διαφορές στην Αν.Μεσόγειο».

Από το Παρίσι Εμμανουέλ Μακρόν και Αλ Σίσι είχαν συνομιλιες για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, με το Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει: “Η συνεργασία μας συμβάλει στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε, ενωμένοι, τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και να κάνουμε τη Μεσόγειο μία περιοχή ανταλλαγών, διαλόγου, πολιτισμού και συνεργασίας”.

Πάντως, μετά την 5μερή άσκηση «Μέδουσα» στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας ,νέα άσκηση σε διαφορετική σύνθεση έγινε στην περιοχή στέλνοντας και αυτή τα μηνύματα της.

Αυτή τη φορά πολεμικά πλοία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας έκαναν ασκήσεις επικοινωνίας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν λάβει να υποστηρίξουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Διεθνή Ύδατα και να καταγράφουν τυχόν αποκλίσεις του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το διπλωματικό πεδίο και οι κυρώσεις

Η μάχη για το τουρκικό πρόβλημα, όπως έχει εξελιχθεί στην Ε.Ε. θα συνεχισθεί και την Τετάρτη όταν θα επιχειρηθεί σε διπλωματικό επίπεδο να διαμορφωθεί το προσχέδιο συμπερασμάτων και φυσικά την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Σύνοδο Κορυφής.

Είναι σαφές ότι το κλίμα έχει βαρύνει για την Τουρκία και επιδεινώνεται με κάθε παρέμβαση του κ. Ερντογάν και του κ. Τσαβουσογλου με τις απειλές που εξαπολύουν .Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι εάν δεν αλλάξει στάση το Βερολίνο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η απόφαση για δρομολόγηση μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.

Οι επιλογές είναι αρκετές

Από την

-Επέκταση των υπαρχόντων μέτρων εναντίον ατόμων και εταιριών για παράνομες δραστηριότητες και στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν της κυπριακής ΑΟΖ .

-Εντολή στον Ζ. Μπορελ να καταρτίσει εντός μηνός κατάλογο τομεακών μέτρων εναντίον της Τουρκίας,

που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία επαναλάβει τις προσκλήσεις και θα αφορούν μέτρα για τομείς :

-Ενεργειακό

– Τραπεζικό

– Τουριστικό.

Και μπορεί να εξειδικευτούν σε μέτρα για :

-αποκλεισμό Τουρκίας από ευρωπαϊκά project’s

-διακοπή χορήγησης προενταξιακών κονδυλίων

-διακοπή δανειοδοτήσεων κρατικών τραπεζών και εταιριών ,από ευρωπαϊκούς θεσμούς

-επανεκτίμηση του status της Τελωνειακής Ένωσης.

-περιοριστικά μέτρα εναντίον κρατικών και ιδιωτικών εταιριών και προσώπων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες

Σημαντικό κεφάλαιο όμως είναι και το θέμα που έφερε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός για το εμπάργκο όπλων προ την Τουρκία.

Υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών πέρυσι τον Οκτώβριο που καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ισχυρές εθνικές θέσεις για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λαμβάνοντας το κριτήριο για την περιφερειακή σταθερότητα

Και υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο: η Κοινή Θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ που διακηρύσσει την αποφασιστικότητα των κρατών μελών να μην εξάγουν οπλικά συστήματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε για εσωτερική καταστολή η διεθνείς επιθετικές ενέργειες ή να προκαλέσουν περιφερειακή αποσταθεροποίηση ούτε εναντίον κρατών μελών η για την εδαφική διεκδίκηση έναντι γειτονικών χωρώ .

Λες και όταν γράφονταν αυτή η Κοινή Θέση, φωτογράφιζε τις εξαγωγές γερμανικών όπλων προς την Τουρκία και ειδικά την προμήθεια των 6 υποβρυχίων 214 στην Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος