Σε υψηλούς τόνους συζητούνται στη Βουλή οι πέντε τροπολογίες με τα τελευταία προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν το απόγευμα. Η διαδικασία έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, στην οποία απάντησε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα ώστε να υπάρχει μόνο το θέμα του ελληνικού χρέους στην ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ονομαστική ψηφοφορία για εργασιακά, συνταξιοδοτικά, αφορολόγητο ζητά η ΝΔ.

«Πιέζουμε στη διαπραγμάτευση, ώστε η τελική συμφωνία να έχει καθαρή λύση που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Βασική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέσω του «QE» να μπορέσει η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές και να βγούμε από το πρόγραμμα», επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου που έγιναν στο τελευταίο Eurogroup, ενώ εκτίμησε ότι η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περισσότερα μέτρα, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά, έγινε για να πιεστούν οι εταίροι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δεχθήκαμε να κάνουμε ένα συμβιβασμό επί της πρότασης των δανειστών, πάνω στη βάση που θα έδινε ελπίδες στην ελληνική οικονομία να χτίσει πάνω στην αναπτυξιακή στροφή που φαίνεται να έρχεται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Εμείς παλεύουμε να έχουμε περισσότερες εγγυήσεις για την ανάπτυξη της χώρας και τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής της πολιτικής και να αποσαφηνιστούν τα μέτρα εγγύησης» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Ζητάμε και πιέζουμε για να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, για τα μέτρα που θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος, ώστε στο τελικό κείμενο που θα βγει να υπάρχει καθαρή λύση που θα δίνει προοπτική στη χώρα».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε ευθύνες σε μέσα ενημέρωσης, που έδωσαν, όπως είπε, εντελώς διαφορετική εικόνα από ό,τι ο διεθνής Τύπος, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

Έφη Αχτσιόγλου: Ηθική και πολιτική υποχρέωση των εταίρων για ρύθμιση του χρέους

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και έκανε περισσότερα από ό,τι έπρεπε για να μην θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. Τώρα είναι σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Έχουν την ηθική και την πολιτική υποχρέωση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους» επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Εργασία, Έφη Αχτσιόγλου.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί και προβλέπουν μεταξύ άλλων, παράταση του «παγώματος» των συντάξεων μέχρι το 2022 αντί 2021, όπως προβλεπόταν αρχικά, τονίζοντας ότι απορρίφθηκε στο Eurogroup το τελευταίο σχέδιο της ελληνικής πλευράς.

«Δεν έγινε χώρος στον διάδρομο της ελληνικής οικονομίας ώστε να εμπεδώσει την ανάπτυξη, που φαίνεται να έρχεται μέσα από την μείωση της ανεργίας και το ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας. Με τις τροπολογίες αυτές κλείνουν και τυπικά τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να μην έχει κανένας, καμία προσχηματική δικαιολογία και να πετάξει το μπαλάκι για να μην συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Ρίξατε την οικονομία της χώρας μας στα βράχια. Μην παριστάνετε τον αθώο. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας μας. Εσείς την οδηγήσατε στην κατάρρευση, στα μνημόνια, στο ασφυκτικό καθεστώς της επιτροπείας», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην τροπολογία για το πάγωμα των συντάξεων επισημαίνοντας ότι «η παρούσα παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη εδράζεται σε υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα στην επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που θα επιτρέψει την άμεση και σταθερή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Αποτελεί δε, το πιο πρόσφορο και πλέον αναγκαίο μέτρο για την προστασία της βιωσιμότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η ΝΔ για τρία (αφορολόγητο, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συντάξεις) από τα πέντε προαπαιτούμενα μέτρα που καλείται να ψηφίσει η Ολομέλεια υπό την μορφή τροπολογιών στην Κύρωση Σύμβασης για την Αλιεία.

Οι άλλες τροπολογίες, οι οποίες τίθενται προς ψήφιση με την κανονική διαδικασία -δια της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων- αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στα οικονομικά των κομμάτων.

«Απόδειξη πλεονάσματος πολιτικού θράσους και ελλείμματος αρχών» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα στη Βουλή.

Νωρίτερα, η ΝΔ υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε.

Στο μεταξύ, αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματα διερωτήθη εάν η κυβέρνηση έχει ως διαπραγματευτική γραμμή τη διεκδίκηση της απόφασης του 2012 ή «θα αρκεστεί σε αναφορές «εάν», «ίσως» «εφόσον χρειαστεί»…», επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δείχνουν ότι έχουν αναληφθεί κρυφές δεσμεύσεις.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: